Wed. Sep 22, 2021
ћирилица /латиница

Пробијена блокада на Цетињу: Жесток окршај комита са полицијом, летјеле каменице

Извор: Независне новине

Расту тензије у Црној Гори уочи сутрашњег устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија, а грађани који се томе противе у више наврата долазили су данас у сукоб са полицијом.

На друштвеним мрежама појавио се снимак на ком се види како грађани бацају каменице у правцу полиције те пробијају кордон.

Након што су пробили кордон, кренули су да трче, послије чега је дошло до сукоба са полицијом која је покушавала да их заустави.

Хиљаде грађана из свих дијелова Црне Горе долазе на Цетиње, а скоро сви носе црногорске заставе и мајице са натписом: “Црна Гора је вјечна”.

Грађани на Цетињу направили барикаде, полиција се повукла

Група грађана на Цетињу наставила је с демонстрацијама против устоличења митрополита Јоаникија те су пробили двије блокаде које је формирала полиција и формирали властите барикаде с којих су поручили да неће дозволити пролаз патријарху СПЦ-а Порфирију и осталим црквеним службеницима.

Грађани су пробили једну блокаду постављену на изласку из града ка кружном току.

Након што су окупљени грађани пробили двије блокаде, на трећој је полиција спустила штитове и пропустила их ка кружном току, преноси Побједа.

Грађани су стигли до цесте гдје је направљена блокада пута како би се спријечио пролаз ка Цетињу српском патријарху Порфирију и митрополиту црногорско-приморском Јоаникију.

Пут су блокирали аутомобили, контејнерима и аутомобилским гумама, а дијелове ограда које је полиција јутрос поставила на Цетињу, искористили су да направе додатну баријеру.

Претходно је група грађана уклонила ограде које су рано јутрос постављене код Дворца краља Николе, а затим се десио инцидент.

Цетињани од јутрос негодују због барикада које су постављене око Цетињског манастира, од великог паркинга код Љетње позорнице до Владиног дома упркос томе што Kомунална полиција није издала дозволу за то.

Полицијске јединице опремљене за разбијање демонстрација, тзв. корњаче такође су стигле на Цетиње што су грађани доживјели као провокацију те су скандирали “Издаја, издаја”.

Поводом устоличења митрополита Јоаникија, најављени су протести како на Цетињу тако и у Подгорици. Према извјештајима, догађај ће осигуравати најмање 1.800 униформисаних полицајаца као и велики број припадника криминалистичке полиције.

Filter 2019