Wed. Oct 20, 2021
ћирилица /latinica

Pravni eksperti o navodima da će Srpska izaći iz sporazuma o vojsci i VSTS-u: Povlačenje saglasnosti u skladu sa Ustavom BiH

Izvor: Glas Srpske

Republika Srpska može povući saglasnost sa sporazuma kojima su prenesene nadležnosti na BiH, jer Ustav nijednom odredbom to ne zabranjuje.

Tvrde to za “Glas Srpske” pravni stručnjaci povodom izjava srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će biti povučene saglasnosti Srpske date na sporazume o vojsci, odnosno o formiranju Oružanih snaga BiH i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) te da je sve to u skladu sa Ustavom i da nema mjesta na svijetu gdje se zakonom pokušava srušiti Ustav.

Ustavom BiH su propisane nadležnosti koje, u odnosu na Republiku Srpsku i FBiH, imaju institucije na zajedničkom nivou, a profesor ustavnog prava Milan Blagojević podsjeća da je članom Ustava definisano da će BiH preuzeti dodatne nadležnosti o kojima se postigne sporazum entiteta, što je bio slučaj sa Oružanih snaga i VSTS-a.

– Iz takve odredbe Ustava proizlazi da je za sve vrijeme za koje BiH vrši preuzetu nadležnost potrebna saglasnost svakog od entiteta od kojeg je preuzeta, što znači da čim jedan od entiteta povuče saglasnost, prestaje da važi sporazum entiteta koji je prethodio preuzimanju nadležnosti, a time u odnosu na taj entitet koji je povukao svoju saglasnost prestaje ne samo da važi taj sporazum, već i pravo BiH da vrši preuzetu nadležnost na teritoriji tog entiteta – istakao je Blagojević za “Glas”, naglasivši da to što Ustav BiH nijednom odredbom ne zabranjuje entitetu da se povuče iz sporazuma o prenosu nadležnosti, daje pravo entitetu da se povuče.

Profesor ustavnog prava Radomir Lukić poručuje da nadležnosti koje su, kako ističe, prigrabljene BiH, uz prinudu visokog predstavnika, nisu trajno prenesene.

– Republika Srpska uvijek ima mogućnost, odlukama svojih organa, da ih sebi vrati, jer je ona dala nadležnost, a niko drugi nije donosio. Organi Srpske imaju nadležnost u tome, tim prije jer je to učinjeno zakonom i to pod prinudom, tako da umanjuje njihov cjelokupni legitimitet – istakao je Lukić koji smatra da bi to vjerovatno izazvalo polemike, rasprave te političke sukobe, ali ne više od toga.

Stav je da je prošlo vrijeme “hvatanja za vratove” i oružanih sukoba.

– Ne treba zaboraviti da je razlog za sve ovo poslednja nametnuta odluka visokog predstavnika – zaključio je Lukić i dodao da se mora poštivati ono što predviđa Ustav.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić juče je ustvrdio da Narodna skupština, bez saglasnosti Parlamenta BiH, ne može povući saglasnost na sporazum o formiranju Oružanih snaga i VSTS-a. OS BiH su osnovane 2006, a VSTS je kao nezavisna institucija osnovana 2004. godine.

Ustavom je definisano da su u nadležnosti institucija BiH spoljna, spoljnotrgovinska, carinska i monetarna politika, finansiranje institucija i međunarodnih obaveza BiH, politika i regulisanje pitanja imigracije, izbjeglica i azila, sprovođenje međunarodnih i međuentitetskih krivičnopravnih propisa, uspostavljanje, funkcionisanje zajedničkih i međunarodnih komunikacijskih sredstava, regulisanje međuentitetskog transporta i kontrola vazdušnog saobraćaja.

“Za tango je potrebno dvoje”

Oglasio se i šef Delegacije EU u BiH Johan Satler. Poručio je da se domaći lideri moraju posvetiti reformama, a da priče o bilo kakvom povlačenju nadležnosti ne dolaze u obzir.

– Nema diskusije o tim pitanjima. Mislim da je krajnje vrijeme da se ponovo vrati za sto i započne razgovor o temama koje su od suštinskog interesa. Za tango je potrebno dvoje, a u ovoj zemlji je više strana i pozivam ih da se vrate i posvete zadacima – rekao je Satler.

Filter 2019