Fri. Oct 15, 2021
ћирилица /латиница

Правни експерти о наводима да ће Српска изаћи из споразума о војсци и ВСТС-у: Повлачење сагласности у складу са Уставом БиХ

Извор: Глас Српске

Република Српска може повући сагласност са споразума којима су пренесене надлежности на БиХ, јер Устав ниједном одредбом то не забрањује.

Тврде то за “Глас Српске” правни стручњаци поводом изјава српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да ће бити повучене сагласности Српске дате на споразуме о војсци, односно о формирању Оружаних снага БиХ и Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) те да је све то у складу са Уставом и да нема мјеста на свијету гдје се законом покушава срушити Устав.

Уставом БиХ су прописане надлежности које, у односу на Републику Српску и ФБиХ, имају институције на заједничком нивоу, а професор уставног права Милан Благојевић подсјећа да је чланом Устава дефинисано да ће БиХ преузети додатне надлежности о којима се постигне споразум ентитета, што је био случај са Оружаних снага и ВСТС-а.

– Из такве одредбе Устава произлази да је за све вријеме за које БиХ врши преузету надлежност потребна сагласност сваког од ентитета од којег је преузета, што значи да чим један од ентитета повуче сагласност, престаје да важи споразум ентитета који је претходио преузимању надлежности, а тиме у односу на тај ентитет који је повукао своју сагласност престаје не само да важи тај споразум, већ и право БиХ да врши преузету надлежност на територији тог ентитета – истакао је Благојевић за “Глас”, нагласивши да то што Устав БиХ ниједном одредбом не забрањује ентитету да се повуче из споразума о преносу надлежности, даје право ентитету да се повуче.

Професор уставног права Радомир Лукић поручује да надлежности које су, како истиче, приграбљене БиХ, уз принуду високог представника, нису трајно пренесене.

– Република Српска увијек има могућност, одлукама својих органа, да их себи врати, јер је она дала надлежност, а нико други није доносио. Органи Српске имају надлежност у томе, тим прије јер је то учињено законом и то под принудом, тако да умањује њихов цјелокупни легитимитет – истакао је Лукић који сматра да би то вјероватно изазвало полемике, расправе те политичке сукобе, али не више од тога.

Став је да је прошло вријеме “хватања за вратове” и оружаних сукоба.

– Не треба заборавити да је разлог за све ово последња наметнута одлука високог представника – закључио је Лукић и додао да се мора поштивати оно што предвиђа Устав.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић јуче је устврдио да Народна скупштина, без сагласности Парламента БиХ, не може повући сагласност на споразум о формирању Оружаних снага и ВСТС-а. ОС БиХ су основане 2006, а ВСТС је као независна институција основана 2004. године.

Уставом је дефинисано да су у надлежности институција БиХ спољна, спољнотрговинска, царинска и монетарна политика, финансирање институција и међународних обавеза БиХ, политика и регулисање питања имиграције, избјеглица и азила, спровођење међународних и међуентитетских кривичноправних прописа, успостављање, функционисање заједничких и међународних комуникацијских средстава, регулисање међуентитетског транспорта и контрола ваздушног саобраћаја.

“За танго је потребно двоје”

Огласио се и шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер. Поручио је да се домаћи лидери морају посветити реформама, а да приче о било каквом повлачењу надлежности не долазе у обзир.

– Нема дискусије о тим питањима. Мислим да је крајње вријеме да се поново врати за сто и започне разговор о темама које су од суштинског интереса. За танго је потребно двоје, а у овој земљи је више страна и позивам их да се врате и посвете задацима – рекао је Сатлер.

Filter 2019