Thu. Aug 11, 2022
ћирилица /латиница

Потрошачка корпа у БиХ никад није била скупља

Извор: Независне новине

Синдикална потрошачка корпа никад није била скупља, потврдио је за “Независне новине” Селведин Шаторовић, предсједник Савеза самосталних синдиката БиХ, из којег су јуче саопштили да она за август износи 2.524,81 KМ, што је за 454 KМ више у односу на претходни мјесец.

Ако се вратимо у протекле године, онда ћемо схватити колики се у међувремену догодио јаз у цијенама, пошто је, рецимо, у августу прошле године ова корпа коштала 2.053,68, а у истом мјесецу 2019. за њу је требало издвојити 2.370,81 KМ.

Август је, иначе, карактеристичан мјесец по томе што, између осталог, дјецу треба припремити за школовање, што и те како утиче на трошкове. “Август је мјесец када расту трошкови за опремање ученика, иако, чак и без тог трошка, било би раста цијене синдикалне потрошачке корпе, јер су расле цијене”, појаснио је Шаторовић за “Независне новине”.

Према његовим ријечима, имајући у виду све досадашње показатеље, синдикална потрошачка корпа никада није била на већем износу.

“Нажалост, ми немамо никакву гаранцију, обећање, план нити стратегију како зауставити дивљање цијена или на који начин побољшати примања од којих радници и пензионери треба да живе. Генерално, мислим да су грађани у овом тренутку препуштени на милост и немилост сами себи, без адекватне реакције било ког нивоа власти. Дефинитивно не треба изненадити никога чињеница да је више од 80.000 људи само у првих шест мјесеци напустило БиХ”, нагласио је Шаторовић.

Да су грађани годинама препуштени сами себи, оцјењује и Марин Баго, предсједник Удружења потрошача “Футура” из Мостара, који сматра да се прави одраз ситуације још боље види ако се вратимо деценију уназад.

“Kада гледамо раст цијена, јасно је да је у питању један специфичан феномен ‘пузајућих’ поскупљења, али гледајте колико је нарасла потрошачка кошарица у задњих десет година. Не може се одржавати стабилност цијена ако се базирамо на увоз хране од 80 одсто. Једино рјешење је у мобилизацији домаће пољопривреде, односно грана као што су сточарство, воћарство и тако даље. Без тога нам спаса нема, бићемо осуђени на стална поскупљења”, оцјењује Баго.

У изјави за “Независне новине” он додаје да је новонастала ситуација добила црвену линију.

“Па, 2.500 KМ за пуко преживљавање је заиста страшан и алармантан податак за све грађане БиХ, за сваку обитељ. Посљедице су још благе, не видимо их, границе су поприлично затворене. Али, услиједиће вал исељавања”, упозорио је и Баго.

Примијетила је и Недељка Нешка Илијић, извршна директорица Удружења грађана “Оаза” Требиње, да је дошло до, како каже, драстичног поскупљења свих производа, од основних животних намирница, преко одјеће и обуће, па до грађевинског материјала.

“Та поскупљења довела су до тога да је дошло до знатног раста цијене синдикалне потрошачке корпе, али треба имати на уму и да у августу имамо трошкове као што су припремање ђака за школу, потом припремање зимнице, огрјева. Међутим, што је превише, превише је”, рекла је Илијићева.

Из Савеза самосталних синдиката БиХ подсјећају да је просјечна плата исплаћена у ФБиХ за јун износила 999 KМ и тек за 17 KМ је виша од износа у претходном мјесецу. Покривеност синдикалне потрошачке корпе просјечном платом је 39,57 одсто, додају из синдиката.

Filter 2019