Sun. Sep 26, 2021
ћирилица /латиница

Потражња за чајевима никада није била већа: Онлајн дијагнозе “побрале” љековито биље

Извор: Глас Српске

Берба љековитог биља за ову сезону је у финишу, а потражња за чајевима никада није била већа, како на домаћем, тако и на тржишту широм ЕУ, гдје се пласира благо са домаћих ливада.

Љековите биљке користе се у народној медицини још од давнина, а кроз историју доказани су многобројни позитивни учинци на здравље, па се усљед разних болести људи све више окрећу природним препаратима, због чега продавци имају пуне руке посла.

Запослени у Љековитом биљу “Пелагић” у Бањалуци Немања Пелагић каже за “Глас Српске” да је потражња за љековитим биљем лани, али и у овој години знатно скочила због вируса корона, а дневно продају и по 17 картона сушених биљака. 

– Интересовање, посебно омладине, за љековито биље никада није било веће. Људи су мало уплашени и читају на интернету које су то биљке посебно добре за одређене врсте болести и уопште за здравље и имунитет, па у складу с тим појачавају превентиву, поготово у овом периоду, пред јесен и зиму – казао је Пелагић.

Временске прилике утичу на раст биља, а како Пелагић објашњава, ова година је упркос свему била одлична за садњу и бербу, иако је због великих суша наводњавање било неизбјежно.

– Траве беремо у околини града на Врбасу, јер су ти предјели познати по веома богатим врстама. Такође, одређене биљке набављамо и у Херцеговини, јер расту у тим крајевима – казао је Пелагић. Како истиче, највећа потражња купаца је за слатким пелином, домаћом наном, кадуљом, те мјешавином биљака које се користе код кашља и прехладе.

– Базирани смо и на садњу свога биља, али не на превише врста. Ријеч је о биљкама попут невена, нане, камилице, матичњака – каже Пелагић.

Великом потражњом љековитог биља могу се похвалити и у Зворнику, а тамошњи произвођачи истичу да не могу удовољити свим захтјевима купаца. Како кажу, суша је нанијела доста штете, а уздају се да би неколико кишних дана могло поправити ситуацију.

– Потражња за свим биљкама је велика, али ничега нема довољно и то је највећи проблем – рекао је власник фирме “Смрчак” из Зворника Миладин Мијатовић, додајући да фирма извози готово сто одсто производа у земље ЕУ и Швајцарску.

Берба

Сезона брања почиње са првим вјесником прољећа, а након тога током читавог љета трају бербе, па све до почетка јесени. У септембру и октобру берба се приводи крају. Процес сушења биља траје од четири дана до мјесец, у зависности од тога која биљка је у питању.

Filter 2019