Thu. Oct 28, 2021
ћирилица /латиница

Потписан Споразум о сарадњи Источног Сарајева и Новог Сада

Извор: dnevnik.rs/ фото: Град Источно Сарајево

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић потписали су данас у Новом Саду Споразум о сарадњи ова два града.

Споразум подразумијева, прије свега институционалну сарадњу, заједничке наступе у реализацији међународних и прекограничних пројеката. Даље, сарадња ће бити остварена у областима привреде, пољопривреде, туризма, спорта, културе, образовања и заштите животне средине.

– Поносан сам што Нови Сад добија још један град за пријатеља, 12. по реду за време ове администрације. Драго ми је што је то још један град из Републике Српске. Снажна је симболика што смо Споразум потписали за време традиционалне манифестације „Дани Републике Српске“ у Србији. Веома брзо ћемо заједничким подухватима конкретизовати овај Споразум, јер то није само слово на папиру. Србија финансира доста пројеката на територији Источног Сарајева, а инвеститори из Новог Сада тамо реализују пројекте. Војвођани често одлазе на Јахорину, и људи су нераскидиво повезани пријатељским и родбинским односима. Надам се да ће се Босна и Херцеговина више ангажовати на пољу изградње ауто-пута између наше две државе, да побољшамо и убрзамо саобраћајну комуникацију. Нови Сад има интензивну међуградску и међународну сарадњу, одржавамо старе везе и континуирано остварујемо пријатељства са новим градовима – истакао је градоначелник Милош Вучевић.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да је привилегија бити град пријатељ Новог Сада, другог по величини града у Србији, ”Српске Атине” престонице младих и културе.

– Источно Сарајево настало је 1993. године, на дијеловима некадашњег Сарајева, а у њему и Република Српска. Потписивање овог Споразума је велика ствар за Републику Српску, јер тај документ ће омогућити да продубљујемо сарадњу и да је институционално ојачамо. Имамо много тога да научимо од ове Градске управе и од Милоша Вучевића. Добре ствари можемо направити посебно тамо гдје је најтеже, а то је привреда. Привреда Републике Српске наслоњена је на привреду Републике Србије и логично је да се то рефлектује на градове. Из овог Споразума треба да проистекну конкретни резултати, те да наши грађани осјете бенефите од ове сарадње – закључио је градоначелник Ћосић.

Делегације градских власти Источног Сарајева и Новог Сада посјетиле су штанд на новосадском Тргу слободе на којем је представљена туристичка понуда Источног Сарајева и Републике Српске.

Filter 2019