Sun. Sep 19, 2021
ћирилица /latinica

Porfirije: SPC se ne bavi politikom, znaju i oni koji je za to optužuju

Izvor: Tanjug

Partrijarh Srpski Porfirije ocijenio je da i ljudi koji Srpsku pravoslavnu crkvu optužuju da se bavi politikom i sami znaju da to nije istina.

U intervju Svetigori, koji je urađen tokom posjete patrijarha Crnoj Gori 4. septembra, a objavljen je danas, on je naveo da po sebi Crkva ne može biti ni stranačka, ni neko ko podržava jednu opciju protiv druge.

“Crkva je saborna, ona je organizam koji ne samo da ima mesta za sve nego je po svojoj prirodi organizam koji grli svakog čoveka, i naročito onoga koji ima nešto protiv nje. Dakle, nemamo mi tu šta da odgovorimo, mi znamo da to nije istina”, rekao je on.

Ocijenio je da postoje različiti faktori, i domaći i strani, koji u Crkvi vide neprijatelja za sistem vrijednosti po kojima živi moderni čovjek, “koji je izvan Boga i protiv Boga”.

Dodao je da taj sistem vrijednosti koji nam nameće ovaj moderni svijet ne može da istrpi jevanđelski sistem vrijednosti.

“Mi treba da pojednostavimo stvari i da se, raspeti sa Hristom, gledajući u Njegove vaskrsenje, molimo Bogu za svaku dušu. Mi ne možemo pristati na to da postojimo mi i oni, za nas su svi – mi. I ne možemo pristati na to da imamo neprijatelje bez obzira na to kako su oni prema nama ophode”, rekao je on.

Ocijenio da je postoji bezbroj ljudi, pa i u Crnoj Gori, koji i nesvjesno, ko zna kako zavedeni, upravo u nedostatku ovih čovjekoljubivih, univerzalnih hrišćanskih, jevanđelskih vrijednosti – idu stranputicom.

“I što mu više otvaraš srce, što mu više pokazuješ ljubav, njemu to više smeta, ali mi ne možemo odustati. Pre ili kasnije ljubav sve pokriva, kako kaže apostol Pavle, ili ljubav Hristova nadrazumna”, poručio je on.

Istakao je da svako može da bude šta hoće, i da se deklariše ili u popisu izjašnjava kako se osjeća, ali i naglasio da mora da prihvati i poštuje i drugoga da ima tu slobodu.

“Apelujem na pravoslavne hrišćane da se tako ponašaju, neka budu ono što jesu, neka se deklarišu onako kako misle da treba da se deklarišu, ali neka prihvate i drugoga u njegovoj slobodi. Samo smo tada Hristovi”, rekao je on.

Dodao je da je podvig ljubavi kroz litije pokazao i dokazao da ne možemo pristati da nam neko uzme dušu.

“Mi nećemo nikada posegnuti nasiljem protiv onoga ko hoće da nam uzme dušu, ali naprosto molitvom, postom, praštanjem, blagom rečju i jakim argumentima pokušaćemo da pokažemo, pa na kraju da dokažemo, da dušu ne može niko da nam uzme i da na to nikada nećemo pristati”, rekao je on.

Dodao je da u isto vrijeme u našoj Crkvi – Crkvi Hristovoj – ima mjesta i za crnog i bijelog i žutog, za sve moguće opcije, i sve poglede na svijet, samo ukoliko sistem vrijednosti tih pogleda na svijet nije suprotan Jevanđelju.

Patrijarh je rekao i da je za njega dolazak u Crnu Goru prije svega veliki blagoslov i dar od Boga jer može da sretne i Srbe i Crnogorce i muslimane, i Hrvate, Jevreje i druge, a da u toj različitosti zapravo vidi prisustvo blagoslova Božijeg na toj svetoj zemlji.

On je ocijenio da je narod Crne Gore – Hristov narod i dodao da je bila i misija blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija da u Hristu svi mogu biti jedno i da smo pozvani da budemo braća, a da nju nastavlja i Mitropolit Joanikije.

Pokojnog Mitropolita Amfilohije opisao je kao jednog od apostola naših vremena, koji je čitavog sebe raspeo sa narodom i ugradio se u biće naroda na kamenu temeljcu koji se zove Hristos.

Ocijenio je da se iz tog kamena temeljca, iz tog sjemena vjere, koju je posijao Amfilohije na prostore Crne Gore niklo duhovno drvo sa bezbrojnim plodovima.

Iznio je svoj utisak da je vjera, ako se uopšte može vjera porediti kod jednih i kod drugih, u ovom trenutku u narodu u Crnoj Gori življa i snažnija nego u nekim drugim prostorima.

“Ovde je vera živa i delatna, i taj točak se, ne može vratiti unazad. On može samo da osvaja srca nova, i nova srca novih ljudi. Siguran sam će Crna Gora u vremenima koje nam predstoje, biti duhovno snažna, jaka i u potpunosti duhovno obnovljena”, rekao je on.

Govoreći o poznanstvu sa mitropolitom Joanikijem još od studentskih dana, on je rekao da je već tada upoznao čoveka na kojeg je u potpunosti mogao da se osloni.

Joanikija je opisao kao krajnje čestitog i poštenog, kao od Boga datog za mjesto Mitropolita.

Filter 2019