Wed. Sep 22, 2021
ћирилица /latinica

Pogoršana epidemiološka situacija; 50 odsto testiranih zaraženo

Izvor: RTRS

Najviše pozitivnih je u Banjaluci i Bijeljini, a u Šamcu je zaražena i beba od godinu dana.

U Domovima zdravlja u Srpskoj omogućena je vakcinacija građana bez zakazivanja. Ljekari apeluju na stanovništvo da se vakciniše i tako zaštite i sebe i svoje najmilije.

Iz dana u dan broj zaraženih raste kao i broj hospitalizovanih i umrlih. U naredna dva mjeseca stručnjaci procjenjuju da ćemo imati vrhunac četvrtog talasa.

– Delta virus je karakterističan što se brže širi, agresivniji, što u većem procentu oboljevaju i mlađe osobe i što brže izaziva simptome nego oni prethodni, agresivnija varijanta virusa sa kojom moramo biti mnogo oprezniji – rekla je Jela Aćimović, epidemiolog Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

To što je delta soj izolovan i u Republici Srpskoj, nije iznenađenje jer je dominacija ovog soja virusa u većini zemalja.

– Od prvobitne varijante, delta ima čak osam mutacija, osam je izmjena, samo jedna dovodi do većeg broja transmisija, odnosno prenosa virusa. Ostale se odnose na imuni odgovor i na antitijela – navela je Višnja Međen, virusolog Zavoda za kliničku mikrobiologiju UKC Republike Srpske.

U Domovima zdravlja u Srpskoj omogućena je vakcinacija bez prethodnog zakazivanja . Do sada je uglavnom vakcinisano starije stanovništvo,a da od korone oboljevaju sve više mladi, potvrđuje i slučaj iz Šamca, gdje je među 26 zaraženih i beba od godinu dana.

– Učenika u Srednjoj školi imamo dvoje, jedno iz četvrtog jedno iz prvog razreda, preporuke su da se ta odjeljelja izoluju i pređu na onlajn nastavu da bi spriječili dalje širenje – istakao je dr Jovan Živković, direktor Doma zdravlja Šamac.

– Ja bih ovom prilikom pozvala radno sposobno stanovništvo, mlađe ljude, studente da dođu da se vakcinišu jer nam je potrebno da imamo što veći broj vakcinisanih, da ne bi došlo da razvoja bolesti – poručila je doktorka Biljana Mlađenović.

Iz dana u dan situacija sve nepovoljnija i u Bijeljini.

– Jutros smo dobili izvještaj da je od 67 testiranih PCR metodom pozitivno 45 što je 67 odsto. To je nedopustivo. Juče je bolnica imala 12 prijema – naglasila je Danijela Đukin, direktorka Doma zdravlja Bijeljina.

Sve više je naših građana koji vjeruju da je vakcinacija jedini način da se zaštite od korone.

U Modriči korona nije poštedjela ni dječiji vrtić “Naša radost” gdje su dvije vaspitačice zaražene, a treća je u izolaciji kao i cijela jaslička grupa, koja broji 18 djece.

Filter 2019