Wed. Sep 22, 2021
ћирилица /латиница

Погоршана епидемиолошка ситуација; 50 одсто тестираних заражено

Извор: РТРС

Највише позитивних је у Бањалуци и Бијељини, а у Шамцу је заражена и беба од годину дана.

У Домовима здравља у Српској омогућена је вакцинација грађана без заказивања. Љекари апелују на становништво да се вакцинише и тако заштите и себе и своје најмилије.

Из дана у дан број заражених расте као и број хоспитализованих и умрлих. У наредна два мјесеца стручњаци процјењују да ћемо имати врхунац четвртог таласа.

– Делта вирус је карактеристичан што се брже шири, агресивнији, што у већем проценту обољевају и млађе особе и што брже изазива симптоме него они претходни, агресивнија варијанта вируса са којом морамо бити много опрезнији – рекла је Јела Аћимовић, епидемиолог Института за јавно здравство Републике Српске.

То што је делта сој изолован и у Републици Српској, није изненађење јер је доминација овог соја вируса у већини земаља.

– Од првобитне варијанте, делта има чак осам мутација, осам је измјена, само једна доводи до већег броја трансмисија, односно преноса вируса. Остале се односе на имуни одговор и на антитијела – навела је Вишња Међен, вирусолог Завода за клиничку микробиологију УКЦ Републике Српске.

У Домовима здравља у Српској омогућена је вакцинација без претходног заказивања . До сада је углавном вакцинисано старије становништво,а да од короне обољевају све више млади, потврђује и случај из Шамца, гдје је међу 26 заражених и беба од годину дана.

– Ученика у Средњој школи имамо двоје, једно из четвртог једно из првог разреда, препоруке су да се та одјељеља изолују и пређу на онлајн наставу да би спријечили даље ширење – истакао је др Јован Живковић, директор Дома здравља Шамац.

– Ја бих овом приликом позвала радно способно становништво, млађе људе, студенте да дођу да се вакцинишу јер нам је потребно да имамо што већи број вакцинисаних, да не би дошло да развоја болести – поручила је докторка Биљана Млађеновић.

Из дана у дан ситуација све неповољнија и у Бијељини.

– Јутрос смо добили извјештај да је од 67 тестираних ПЦР методом позитивно 45 што је 67 одсто. То је недопустиво. Јуче је болница имала 12 пријема – нагласила је Данијела Ђукин, директорка Дома здравља Бијељина.

Све више је наших грађана који вјерују да је вакцинација једини начин да се заштите од короне.

У Модричи корона није поштедјела ни дјечији вртић “Наша радост” гдје су двије васпитачице заражене, а трећа је у изолацији као и цијела јасличка група, која броји 18 дјеце.

Filter 2019