Sat. Sep 18, 2021
ћирилица /латиница

Повећава се број пацијената на ковид одјељењима; Каква нас јесен чека?

Извор: РТРС

Поново се пуне ковид болнице, а на ковид одјељењима је све више младих. Бројка од 50 новообољелих у посљедња 24 часа четвртина је од броја тестираних. Пријављено је шест смртних случајева.

Већ неко вријеме, каже Милка Јандрић, број прегледа и број хоспитализација у УКЦ-у значајно су повећани. Тренутно је овдје смјештено готово 280 ковид позитивних пацијената, а у односу на раније мјесеце, и њихова структура је другачија.

– Повећан је број млађих болесника, што је с једне стране можда и логично јер млађи људи с једне стране нису вакцинисани у толикој мјери. С друге стране, млађи људи се више крећу, што због посла, живота и трећа ствар, старији се боље чувају – навела је докторка Јандрић.

Тренд раста броја хоспитализованих сталан је од почетка августа. Првог августа у болницама у Српској било је смјештено 42 позитивних на вирус. Како је август одмицао, број је растао. Закључно са данашњим даном, болнички смјештај и љекарску његу требају 472 пацијента – готово 11 и по пута више.

Почетком августа само два пацијента нису могла самостално да дишу. Број прикопчаних на респираторе данас се повећао на 43.

– Скоро 99 одсто су невакцинисане особе. Вакцинисани има по који, али то су болесници који од раније имају значајне тегобе – истакла је Јандрићева.

Прича Кристине Пераћ, породиље из Бањалуке која је након 15 дана на респиратору и екмо апарату побиједила вирус, обишла је регион. Као трудница није могла да прими вакцину, али данас, каже, више нема дилему.

– Ја ако кажем људима да се вакцинишу, видите кроз шта сам ја прошла, немојте то себи дозвољавати, звучаће као клише. Ја, неко ко је то можда слушао прије три мјесеца, ја сам гледала на то тако. Али стварно је проблем, стварамо себи проблем беспотребно. Погледајте мене, ја сад могу као рукама и супер сам сретна. Мислим, ја сам могла да трчим до прије 15 дана, зашто нисам примила ту вакцину? – рекла је недавно Кристина.

Стручњаци наводе – тамо гдје је мањи број вакцинисаних, већи је број заражених и чешће мутације. Актуелни делта сој вируса корона је заразнији, брже се шири, а један обољели може да зарази и до 30 особа једним контактом.

– Управо тамо гдје је најмањи број вакцинисаних вирус се лакше прилагођава, јер је много обољелих. Код обољелог организма вирус лако изврши своју мутацију и на тај начин се производе сојеви који су отпорнији – појаснила је Нина Родић Вукмир из Института за јавно здравство Републике Српске.

– Оно што је доста интересантно, је да делта сој, врло ријетко да особе осјећају тегобе као раније, измјене укуса и мириса – додала је Јандићева.

Раније се сматрало да ће љетне врућине и УВ зрачење зауставити ширење вируса, а онда се показало да је овај вирус непредвидив у односу на оне познате од раније.

– Ако већ нисмо озбиљно схватили епидемиологе и вакцинисали се у овом љетном периоду, онда би требало да што више убрзамо вакцинацију јер се нови сој шири брзо и углавном међу невакцинисаним – поручила је Биљана Мијовић, професорка епидемиологије Медицинског факултета Фоча.

Каква нас јесен чека – сви су сагласни, тешко је предвидјети. У највећој мјери, кажу стручњаци, она ће зависити од тога колико ћемо озбиљно схватити значај имунизације.

Filter 2019