Sat. Oct 16, 2021
ћирилица /латиница

Повезивање изворишта Грабски млини са системом у Тилави дугорочно рјешење

Извор: Срна

Проблем водоснабдијевања Источног Сарајева системски ће бити ријешен повезивањем водоводног система Тилава са извориштем Грабски млини у општини Трново, а реализација тог пројекта требало би да почне на прољеће, најавили су градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић и начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић.

Ћосић и Катић изразили су спремност за преузимање одговорности када је ријеч о рјешавању проблема које грађани Источног Сарајева имају када је ријеч о водоснабдијевању.

-Град Источно Сарајево задужен је са 1.050.000 КМ годишње за рату кредита. Ту рату ћемо препаковати на 550.000 до 600.000 како би у расподјели финансијских средстава дио усмјерили према капиталним пројектима рјешавања питања водоснабдијевања на подручју општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа- рекао је Ћосић.

Он је навео да је склопљена финансијска конструкција за првих милион КМ у којем ће финансијски учествовати град Источно Сарајево, општина Источно Ново Сарајево и предузеће “Водовод и канализација” Источно Сарајево.

Катић је подсјетио да проблем с водоснабдијевањем траје већ мјесец дана, истичући да је неопходно ставити тачку на све негативне спекулације по друштвеним мрежама гдје се тврди да се вода продаје Кантону Сарајево јер то није истина.

-Тај уговор је раскинут прије три године. Такође, прекомјерна градња није разлог несташице воде него проблем лежи у чињеници да издашност изворишта Тилава рапидно опада- рекао је Катић, који је на функцију начелника дошао са дужности директора Комуналног предузећа “Водовод и канализација” Источно Сарајево.

Он је навео да је прије три године минималан проток на изворишту Тилава био 110 литара у секунди, док је данас око 74 литра.

-То нико није могао да предвиди. Када су 2019. године биле уведене прве редукције мислили смо да је таква сушна година јер никада раније тако нешто није забиљежено. Прошле године је извориште Тилава дошао на 84 литра, што је до тада био највећи пад. Данас је 74 литра, а каптирано је и извориште у Мјесној заједници Топлик које има око седам литара у секунди што није довољно са снабдијевање свих потрошача- рекао је Катић.

Начелник Источног Новог Сарајева навео је да у прошлој години урађен пројекат повезивања водоводног система Тилава са извориштем Грабски млини у општини Трново вриједан два милиона КМ.

-Чим су почеле редукције речено је да грађани не могу испаштати што извориште Тилава константно опада и да се морају обезбиједити довољне количине воде да у наредним годинама ових проблема више не буде. Ћосић и ја тврдимо да идуће године више неће бити проблема са водоснабдијевањем- рекао је Катић.

Он је напоменуо да је Комунално предузеће “Водовод и канализација” почело одређене активности на реализацији тог пројекта, односно упутио дописе и захтјеве за неопходне сагласност и грађевинске дозволе.

-Већ на прољеће, чим се за то стекну услови, почеће изградња водоводне мреже и тврдим да више неће бити пробелема у водоснабдијевању. Истина је да је прекомјерна градња и да је доста нових стамбених јединица на подручју општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево, али то није разлог јер да је остао минимум од 110 литара секундних који је био три године биле би довољне количине воде за снабдијевање свих потрошача- рекао је Катић.

Он је напоменуо да је и Институт из Зворника ангажован како би се пронашао узрок због којег извориште Тилава из године у годину све више опада.

-Траже се нова изворишта на падинама Требевића. Прича да је Требевић пун воде и да је има на сваком кораку – нема. Стручни људи раде анализе и нема довољно воде, једино озбиљно извориште је Тилава, остала изворишта су малтене неисплатива каптирати и ништа не би постигли тиме да буду каптирана у водоводни систем. Једино системско рјешење је извориште Грабски млини које ће се у будућности спојити са водоводним системом Тилава- додао је Катић.

Он је напоменуо да спајање изворшита Грабски млини са системом у Тилави неће угорозити водоснабдијевање мјесне заједнице Кијево на подручју општине Трново јер је углавном ријеч о викендицама. 

Filter 2019