Sun. Sep 19, 2021
ћирилица /латиница

Патријарх Порфирије: Све бих вас закључао у срце и повео под Острог; Митрополит Јоаникије: Наш народ одан вјери и цркви

Извор: Агенције

Најрадије бих све људе из Црне Горе закључао у своје срце и заједно се попео са њима до манастира Острога, гдjе би добили путоказ како даље, рекао је патријарх Порфирије на величанственом дочеку који му је организован у Подгорици.

Казао је да црква не постоји да би рјешавала економске, политичке и друге проблеме, већ да би у њој нашли тајну крста и васкрсења Христовог.

Порфирије је истакао да је митрополит Јоаникије достојан тога положаја и да тај благослов и радост дијеле са браћом римокатоличке и муслиманске вјероисповијести.

– Ако у братски загрљај зовемо њих, како онда да зовемо нашу браћу која нас називају свакаквим именима. Грлимо их са обје руке. Њих баш желимо да примимо у братски загрљај – рекао је патријарх.

Патријарх српски Порфирије поручио је окупљенима испред храма у Подгорици да се овакви дани и догађаји описују у Светом писму.

Наш народ, који се објединио да брани своје светиње, вјеру, част, образ заблистао је и изашао пред лице цијеле православне васељене као народ одан својој вјери и цркви, поручио је вечерас митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

Он је то рекао на платоу испред Храма Христовог Васкрсења у Подгорици, уочи чијег обраћања су окупљени узвикивали “Не дамо Цетиње”.

Митрополит Јоаникије је захвалио свима присутнима, истичући да је патријарх српски Порфирије први пут као новоизабрани патријарх дошао у Црну Гору да јој донесе мир и благосолов.

– Ваша света служба је служба помирења и обједињења. Цијела Српска православна црква и српски православни народи и сви они који су у вашој јурусдикцији обједињавају се око вас – рекао је Митрополит Јоаникије и додао: То нам даје велику радост и снагу и ево вечерас сте овдје, ваша светости, поводом нашег устоличења као новоог изабраног митрополита црногорко-приморског”.

Митрополит Јоаникије је рекао да се Митрополија црногорско-приморска прославила светошћу, али и много чиме другом – књижевношћу, умјетношћу и љепотом светиња. 

– У посљедње вријеме наш народ, који се објединио да брани своје светиње, вјеру, част, образ и и памћење заблистао је и изашао пред лице цијеле православне васељене као народ одан својој вјери и цркви – рекао је Јоаникије.

Зато му је, додао је, част да поздрави патријарха српског Порфирија у име народа који га и вечерас и сутра дочекује у Црној Гори.


Filter 2019