Sun. Sep 26, 2021
ћирилица /латиница

Обраћање званичника поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе

Извор: Танјуг

Предсједник Србије Александар Вучић истакао је вечерас, на централној манифестацији обиљежавања Дана српској јединства, слободе и националне заставе, да се ради о празнику идентитета, који јасно говори ко смо, одакле долазимо и гдје идемо.

Вучић је, на почетку свог говора, указао да је краљ Петар Први Карађорђевић уручио јуна и новембра 1911. године 51 пуковску заставу својој војсци, те подвукао да ниједна од њих, није заробљена, што је преседан у историји модерног ратовања.

„Јунаци којима је поверен задатака да се старају о застави прошли су све битке Балканског рата, и Првог светског рата да би на данашњи дан јуришајући под тим барјацима кренули у пробој Солунског фронта. Слава нашим великим српским јунацима, Нашим прецима јунацима Колубаре, Цера, Куманова, носиоцима Карађорђеве звезде, албанске споменице”, нагласио је он.

Вучић је казао да им је српска тробојка црвено, плаво, бијела била важнија, већа и преча од живота јер је опомињала да слобода Србије нема цијену ни алтернативу. Зато су, додаје, барјактари гинули, али су заставе преживјеле.

„Њих није било, али застава увек јесте. Због њих и свих других који су под том заставом и славу, дали животе данас обележавамо Дан српског јединства, слободе и националне заставе”, поручио је он.

Вучић је истакао да је то празник нашег идентитета, оног у којем се сједињују језик, култура традиција и вјера, али и вриједности цијелог друштва, који чине једну државу цивилизованом, уређеном, способном да памти али и да зна зашто и ста јој је чинити.

Цитатом Алексе Шантића “свуда там гдје је душа која, тамо је мени отадаџбина моја”, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик је почео обраћање на свечаном обиљежавању Дана српског јединства, заставе и слободе на Савском тргу у Београду.

Поздравио је све присутне и посебно захвалио предсједнику Александру Вучићу на напору који је, како је рекао, уложио да би их све окупио вечерас.

“Браћо и сестре, јединство смо увијек показивали у најтежим историјским тренуцима и то је одредило наш карактер који се разликује од других који су олако прихватили поданиште и туторство и оне 1389., и 1914., као и 1941. и 1999”, рекао је Додик и поручио да су за разлику од њих “Срби бранили своју слободу увјерени да ће бити тешко”.

Пролазили смо, казао је, голготе, али нисмо дали слободу, јер Срби не могу да живе без слободе Срби не могу да живе без слободе и зато смо “ми у Републици Српској поносни на чињеницу да смо различити од других, ако смо различити”.

“Република Српска је поносна што је данас усвојила Закон о очувању језика и ћириличног писма”, рекао је Додик и позвао предсједника Вучића да, како је казао, “производи сваке године овако моћну манифестацију нашег јединства…”.

Додик је поновио да не воли када Србе из БиХ називају Босанцима.

“Ја сам Србин, православац, говорим српски, пишем ћирилицом моја крсна слава је Ђурђевдан, и ништа ме не индентификује са рјечју Босанац”, казао је Додик.

Ми Срби из БиХ, истакао је, нисмо босански Срби, као ни они у Хрватској који нису хрватски Срби.

“Ми смо Срби који кроз вијекове градио свој идентитет, чувајући, језик писмо и крсну славу “, навео је Додик.

Упитао је чиме Срби изазивају неке друге који се увијек нешто љуте и приговарају нам.

“Ми се понашамо једноставно и нормално, не желимо ништа туђе, не желимо никога да мијењамо, да асимилујемо…”, рекао је и додао да Срби хоће да воде јединствену политику српског народа.

Додик је рекао да порука која долази из Србије и Вучића у Српску је да “више никада неће бити Олује”, а да је стратегија одбране да Србија мора да штити Србе гдје год да живе.

Срби из Републике Српске, поручио је Додик, воле Србију и загледани су у њу.

“Наша земља није БиХ, наша земља је Србија и увјерен сам да су Срби страдањем допринијели да овај вијек нашег уједињења и нашег јединства – почињемо овако”.

Поручио је да Срби не позивају на пушке и и топове, већ на мир, сарадњу и уважавање.

“Република Српска је српска земља, живимо је као државу, што она по свему јесте, по територији, свом народну и извршној власти. То што нема столицу у УН вјерујем да ћемо једног дана и то превазићи”, навео је Додик.

Поручио је да Срби хоће јединство у миру и са другима, Бошњацима, Хрватима и осталима, али немојте нам, казао је, бранити да обиљежавамо наше празнике и не дирајте нам светиње.

“Вучић је успио да Србију подигне на виши ниво да буде јака и то је знак да морају да нас нападају – њега, мене и све Србе. Срби су свијесни себе, ово је наша земља, ово су наше државе, али сви други могу да живе и у Србији и у Српској”, поручио је Додик.

Патријарх СПЦ Порфирије вечерас је у Београду, на централној свечаности обиљежавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе, на Савском тргу код споменика Стефану Немањи, позвао српски народ да буде јединствен и грађане да никад не буду вођени себичним и ситним страстима и интересима, као и да не буду супротстављени једини другима.

“Молим се Богу на данашњи дан са свима вама саобранима да никада не будемо покретани себични и ситним страсти и интересима, да не будемо насупрот једини другима већ да будемо једно у себи и међу собом, а онда да градимо и јединство са свима”, поручио је патријарх српски у присуству предсједника Александра Вучића и државног врха Србије, као и члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

Поглавар СПЦ је истакао да није важно колико ћемо успијети већ да будемо на том путу – да уредимо себе и свој дом и да као такви покушамо да будемо добар примјер и углед свима у добру и врлини, независно од тога шта нам други мисле и чине.

Тако ћемо бити благословени, казао је Порфирије и поручио: “Нека је целом српком народу благословен овај празник, амин Боже”.

Патријарх је, такође, поручио да јединство народа не смије бити засоновано ни на себичним интересима, на томе да се затворимо у себе и одвојимо од других, јер бисмо тако били у конфликту са њима.

Како је рекао, на тако заснованим циљевима јединство би се претворило у своју супротност и вратило нам се као бумеранг и разорило нас.

Патријарх Порфирије, такође, указао је да не може неко бити свјетски, а да није свој.

Нико те неће вољети ни поштовати ако не волиш и не поштујеш себе и своје, поручио је Порфирије.

Filter 2019