Fri. Sep 24, 2021
ћирилица /латиница

“Нови изазови луткарству”- мото фестивала луткарских позориша

Извор: Срна

Под мотом “Нови изазови луткарству” у Источном Сарајеву ће од 20. до 24. септембра бити одржан 22. Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу.

“`Лут фест` доноси веома богат такмичарски и пратећи програм, али и много новина као одговор на изазове пред којима се нашла позоришна и луткарска умјетност”, саопштили су организатори Међународног фестивала луткарских позоришта за дјецу.

Нове тенденције у луткарској умјетности, као и околности изазаване пандемијом, али и идеја да се пред луткарство постави изазов који ће одговорити новим технолошким достигнућима ове умјетности указују на то да је овогодишњи мото сублимација свих изазова пред којима ће се наћи 22. Фестивал.

У складу са мотом Фестивала, пратећи нове тенденције, посебан дио такмичарског програма биће приказан онлајн на фестивалској платформи.

“О представама из овог програма одлучиваће дјечији жири. На овај начин луткарска умјетност постаје доступнија широј публици, што на посебан начин доприноси популаризацији луткарства код нас и у свијету”, наводи се у саопштењу.

На Фестивалу учествује 15 позоришта из БиХ, Србије, Хрватске, Словеније, Бугарске, Естоније, Русије, Шпаније и Белгије.

“Позоришта чије су представе засноване на високим дометима савремене естетике луткарског позоришта и које су окренуте перцепцији младог гледаоца нашле су своје мјесто у овогодишњој селекцији фестивала”, истакао је селектор и директор Фестивала Витомир Митрић, говорећи о значају луткарске умјетности и сценске лутке, које изражавају свијет игре, дух облика и тајновиту анимацију предмета.

Он је указао да овако програмски оријентисан фестивал са традицијом више од двије деценије, на посебан начин утиче на развој и кретања свјетског луткарског позоришта у цјелини и савремени развој кроз нове изазове у луткарству.

Фестивал ће 20. септембра отворити луткарски спектакл врхунског луткара из Шпаније Давида Зуазоле, који ће публици представити најновији умјетнички пројекат “Робот”, чију режију потписује Марек Ходачински из Пољске.

О представама такмичарског програма Фестивала одлучиваће међународни жири у саставу: професор и редитељ из Бугарске Боњо Лунгов, глумица и креаторка лутака из Србије Зорана Милошаковић Тасић, те професор и музички педагог Младен Јанковић.

Пратећи програм Фестивала је ове године посебно богат и садржајан. Биће одржане три петодневне радионице израде и анимације лутака – “Анимирај свој град”, коју води Зуазола, “Плошне лутке – лутке из Африке” одржаће Тасићева, док ће мастер клас радионицу “Нови изазови луткарству – анимирај се против насиља!” /анимација по систему импровизованих лутака/ водити Лунгов и Константин Каракостов, са бугарске Националне академије за позоришну и филмску умјетност /НАТФИЗ/ из Софије.

Они ће одржати и мастер клас предавање “Утицај традиције на позоришне токове у сфери модерног луткарства”.

Оно што је посебно значајно је да ће полазници радионица ове године бити и ученици основних и средњих школа Источног Сарајева. Перформанси који настану на радионицама биће изведени на свечаној церемонији затварања Фестивала.

У оквиру пратећег програма Фестивала планирано је и играње представе у Зворнику. С циљем децентрализације културе и умјетности, дио такмичарског програма Фестивала биће изведен, осим матичне сцене у Културном центру Источно Сарајево, и на сцени Културног центра Пале.

Одлуком Савјета Фестивала, Плакета “Златна анима Радослав Лазић” за допринос развоју луткарске умјетности биће додијељена руском историчару и теоретичару позоришта, сценаристи и позоришном педагогу Борису Голдовском за свеукупно стваралаштво на пољу развоја, афирмације и унапређења луткарства.

“Иако је програмски и организационо све спремно за почетак Фестивала, пред нама је још један велики изазов – како затворити финансијску конструкцију Фестивала када се још не знају резултати конкурса Министарства, града Источно Сарајево, као ни одлуке локалне власти о подршци Фестивалу”, истакла је продуцент Александра Митрић Штифанић.

Она је изразила наду да ће, као и свих претходних година, успјети да одговоре на све изазове и овај септембар учине најрадоснијим за најмлађе у Источном Сарајеву и Зворнику.

Организатори су навели да се чека и одлука предсједника Републике Српске о покровитељству Фестивала.

Сви фестивалски програми биће одржани у сладу са прописаним мјерама против сузбијања ковида 19.

Медијски покровитељи Фестивала су Радио-телевизија Републике Српске и Новинска агенција Републике Српске – СРНА.

Filter 2019