Tue. Oct 26, 2021
ћирилица /латиница

Ниједна држава прије није донијела такву одлуку: Усвојене најстрожије ковид мјере у свијету

Извор: Б92

Италијанска влада усвојила је у четвртак једне од најстрожих ковид мјера у свијету.

Сви радници јавног и приватног сектора обавезни су да имају потврду о вакцинацији, негативни тест на коронавирус или потврду да су се недавно опоравили од инфекције.

Одлука је донесена на сједници владе и треба ступити на снагу 15. октобра.

Циљ тог потеза је увјерити људе да се вакцинишу и смањити заразу у једној од најпогођенијих земаља пандемијом коронавируса.

Радник који неће моћи да покаже ваљани здравствени сертификат биће суспендован без плате, али не може добити отказ. Они који игноришу уредбу и долазе на посао без ковид потврде добиће казну између 600 и 1.500 еура, пише Ројтерс који је имао увид у нацрт мјера.

Иако су неке земље ЕУ наредиле здравственим радницима да се морају вакцинисати, ниједна досад прије Италије није одредила да је ковид сертификат обавезан за све дјелатнике.

Идеја ковид потврде иницијално се односила на путовања, али је Италија врло брзо кренула да је примјељује и за мјеста попут музеја, теретана и унутрашњих дијелова ресторана.

Иако је посљедњих недјеља било протеста против тих мјера, већина политичких странака, као и главна удружења послодаваца, су их подржале, у нади да неће бити даљих затварања.

Вође синдиката мање су склони новим рестрикцијама и сматрају да они који не желе да се вакцинишу морају тестирања добити бесплатно како би могли да дођу на посао.

Италија, након Британије, има највише умрлих у Европи који су били позитивни на коронавирус, њих више од 130.000 од почетка пандемије.

Око 74 одсто од 60 милиона људи добило је барем прву дозу, а око 68 одсто је у потпуности вакцинисано.

Filter 2019