Wed. Sep 22, 2021
ћирилица /латиница

Ниче фабрика за производњу синофарма у Србији

Извор: Танјуг

У земунском насељу Соко Салаш, у дијелу привредне зоне “Аутопут”, данас почиње изградња фабрике за производњу вакцина кинеске компаније синофарм, а свечаном полагању камена темељца присуствује предсједник Александар Вучић.

Фабрика у којој ће се производити синофарм вакцина заједничко је улагање Србије, Kине и Уједињених Арапских Емирата.

“Ово је одлична вест за Србију. Важна је ствар не само за грађане Србије, већ и за све у реигону”, констатовао је Вучић.

Њему и другим званичницима на мјесту гдје ће се изводити радови, представљен је пројекат будуће фабрике.

У разговору са новинарима, Вучић се присјетио 2014. године када је са партнерима из УАЕ гледао макету “Београда на води”, који је тада тек почињао да се ради, и рекао да су они њега увјеравали да ће се тај пројекат и остварити.

“Ово је друга макета коју гледамо заједно и ја верујем да ће, као и прва, која је готово у потпуности остварена, и ово бити остварено у интересу грађана Србије, целог региона, али и наше земље, пријатеља из Kине, УАЕ”, констатовао је предсједник Србије.

Вучић је истакао да ће Србија имати једну од најмодернијих фабрика.

Церемонији полагања камена темељца присуствују и министар здравља Златибор Лончар, амбасадорка Kине у Србији Чен Бо, градоначелник Београда Зоран Радојичић, замјеник градоначелника Горан Весић, Kалдун Ал Мубарак генерални и извршни директор компаније Мубадалс и члан управног одбора компаније Група 42, генерални директор компаније Група 42 Пенг Сијао.

Рок за завршетак изградње фабрике, у којој ће се мјесечно производити три милиона доза вакцина је први квартал сљедеће године.

Пуњење вакцина ће се вршити у Хемофарму до завршетка изградње фабрике у којој ће се након тога одвијати целокупан процес производње.

Први контигент сировине за производњу кинеске вакцине, који је намијењен процесу тестирања, стигао је прије неколико дана у Србију, а министар Лончар најавио је да ће производња кинеске вакцине против вируса корона почети у октобру и да се очекује да до краја године буде произведено око шест милиона доза.

Након тестирања почеће процес пуњења вакцина који је планиран за октобар ове године, а план је да се до краја године напуни шест милиона доза.

Вакцине у Србији производиће се по истој технологији по којој се производе у Kини и пакују у Уједињеним Арапским Емиратима.

Лончар је навео да ће вакцине бити намијењене првенствено грађанима Србије, а ако буде вишка, и за извоз у земље региона.

Фабрика ће се простирати на око 11.500 квадратних метара, имаће погон за асептичну производњу и лабораторију.

У складу са договором између Републике Србије, Kине и Уједињених Арапских Емирата, 12. јула ове године потписан је Меморандум о разумијевању производњи кинеске вакцине у Србији који су потписали Влада Србије, Институт Г42 из УАЕ и кинеска компанија Синофарм.

На сајту општине Земун се наводи да је предвиђен и погон за производњу ПЦР тестова.

Такође, наводи се да се гради нови пут за фабрику вакцина, као и да се нова саобраћајница са комплетном инфраструктуром гради на потезу од насеља Грмеч до насеља Соко Салаш, паралелно са ауто-путем.

Filter 2019