Thu. Oct 21, 2021
ћирилица /латиница

“Не смијемо дозволити заборав”: Најављена изградња пет споменика у Источном Сарајеву

Аутор: ФИЛТЕР/М.К.

Пет спомен-обиљежја и једна инститиција културе сјећања градиће се на подручју Источног Сарајева. У сусрет 30-ој годишњици стварања Републике Српске градоначелник Источног Сарајева и начелници општина Пале и Источно Ново Сарајево представили су идејна рјешења за неке од споменика. Најавили су да ће пројекти за свих пет споменика бити званично представљени почетком 2022. године.

Оно што се данас зна јесте да ће се „Kапија града“ радити између Трга Републике Србије и Шеталишта др Миодраг Лазић, споменик Србима цивилима страдалим у 20. вијеку у Парку Сунце, споменик жртвама НАТО бомбардовања испред Музеја Одбрамбено-отаџбинског рата у Палама, спомен-комплекс који ће бити ода Републици Српској на Голом Kорану, а на Требевићу ће бити постављена велика застава Српске.

Спомен обиљежје посвећено Србима цивилима страдалим у 20. вијеку

Спомен обиљежје посвећено Србима цивилима страдалим у 20. вијеку биће изграђено у Парку Сунце у Источном Новом Сарајеву. По идејном рјешењу, које је данас представљено, на овај начин ће бити одата почаст Србима цивилима који су страдали у Првом и Другом свјетском рату и Одбрамбено-отаџбинском рату. У централном дијелу биће споменик са ликом Бијелог анђела, висине између шест и осам метара.

„Са његове лијеве и десне стране су степенице којима се уздижу страдали Срби. Уздижу се у небо, а он их окупља и то је симболична порука овог обиљежја. Према самом анђелу од три цркве воде стазе а то су Стара црква, Саборна и Преображењска. Те цркве говоре о континуитету трајања Срба у Сарајеву кроз вијекове“, појаснио је Љубиша Ћосић, градоначелник Источног Сарајева.

Око спомен-обиљежја биће постављене клупе и пјешачке стазе, а урадиће се и лед дисплеј на коме ће се приказивати подаци о страдању. Све потребне припреме за изградњу преузима Општина Источно Ново Сарајево, док се за финансирање спомен-обиљежја очекује подршка Владе Републике Српске.

„Ово је наша морална обавеза, да се приче страдалих људи налазе на једном споменику. Радови неће угрозити ниједан дио парка. Мој захтјев је био да се током изградње не посијече ниједно дрво јер је ово наша оаза која ће бити додатно уљепшана овим спомен-обиљежјем. Покушаћемо да урадимо и додатне стазе и обогатимо сам садржај у парку“, додао је Јован Kатић, начелник општине Источно Ново Сарајево.

„Kапија града“

Представљено је и идејно рјешење „Kапије града“ које је израђено за вријеме мандата претходног градоначелника, подсјетио је Ћосић. Он је додао да ће постојеће рјешење бити дорађено, али да ће идеја о пруженим рукама сигурно остати јер има симболично значење.

„Овдје се ради о симболичној поруци која говори о изласку Срба из Сарајева и преласку у Источно Сарајево“, навео је Ћосић.

„Kапија града“ ће осим симболичне имати и практичну улогу, јер је управо ово пасарела која ће спајати Трг Републике Србије и Шеталиште др Миодраг Лазић.

Застава на Требевићу

На врху Требевића биће постављена застава Републике Српске, висине 40 метара. Биће подсјетник на стварање Републике Српске и све који су у томе учествовали.

Споменик жртвама НАТО бомбардовања

На Палама је већ почела изградња Музеја Одбрамбено-отаџбинског рата и тражићемо да се кроз инвестициони циклус Владе РС музеј заврши у идућој години, рекао је градоначелник Источног Сарајева.

„Музеј је управо та институција културе сјећања, коју сам навео уз ових пет спомен-обиљежја који ће се градити у Источном Сарајеву. У току је израда пројекта за споменик жртвама НАТО бомбардовања, који ће бити смјештен код музеја“, рекао је Ћосић.

Спомен-комплекс на Голом Kорану

На овој локацији биће изграђен спомен-комплекс који ће штитити Пале, имајући у виду да је Српска великим дијелом стварана управо овдје.

„Биће то величанствен комплекс који ће нас подсјећати на стварање Српске. Ово је прави примјер како се заједно реализују стратешке идеје и циљеви, посебно јер идуће године обиљежавамо 30 година од стварања Републике Српске, а ту Пале имају посебну улогу. Вијеме брзо пролази и ово је прави начин на који можемо његовати културу сјећања“, навео је Бошко Југовић, начелник општине Пале.

Он је додао да споменике не треба посматрати одвојено и по томе у којој се општини налазе, јер је цијела Сарајевско-романијска регија дала немјерљив допринос у стварању Републике Српске и као таква мора имати посебан статус.

Његовање културе сјећања

Сви ови споменици ће објединити све што до сада имамо, поручује градоначелник.

„Не заборављамо и настављамо да његујемо најсветије обиљежје које имамо у граду, Мали Зејтинлик на Сокоцу. Имамо спомен-обиљежја у Миљевићима, у Палама, Сокоцу, много спомен-бисти али ради се о томе да морамо његовати културу сјећања. Планирано је да се са изградњом свега набројаног заврши до краја 2024. године. Ово су обиљежја и институције које морају остати након нас, који ће подсјећати и опомињати будуће генерације на нашу историју. Kао народ смо увијек праштали свима, а заборављали шта је рађено нама. Не смијемо дозволити заборав“, закључио је Ћосић.

Filter 2019