Mon. Oct 25, 2021
ћирилица /латиница

Невакцинисаним радницима не дају на посао: Да ли је кренуо талас забрана у предузећима?

Извор: Српска Инфо

Већ двије приватне фирме у Српској обавијестиле су своје запослене да се морају вакцинисати против вируса корона, јер им у супротном неће бити дозвољено да раде.

Да ли послодавци имају законско упориште за такав захтјев, ако знамо да овакав проглас није упућен ни јавним установама и предузећима, чак ни самим медицинарима?

Случај предузећа из Kозарске Дубице и Милића, који су запосленима поставили ултиматум о вакцинацији, покренуо је праву расправу могу ли фирме то захтијевати од својих радника, с обзиром да је вакцинација у Српској добровољна?

Да ли послодавци крше права и слободе радника или, с друге стране, имају права да у фирми регулишу рад по својим правилима? Да ли се невакцинисаним радницима угрожавају људске слободе или пак они угрожавају здравље колектива?

И да ли је ово на крају само брига приватног сектора, пошто ни републичке институције нису имале “храбрости” да се тако поставе према својим запосленима?!

Полемике у вези овог питања воде се и у свијету, тако је обавезна вакцинација прописана у неким државама за здравствене раднике и полицију, док грађани без потврде о вакцинисању не могу ући у тржне центре и кафиће.

Да ли наша предузећа имају законско упориште за исте захтјеве према радницима? У Министарству рада РС, које смо прво контактирали за појашњење, само кратко одговарају да то питање није дефинисано одредбама Закона о раду.

За разлику од министарства, у Унији послодаваца имају став. Они се залажу за вакцинацију, али без присиле.

– Став је да се људи не присиљавају, а с обзиром на законска рјешења, то се не може ни примјењивати. Мислим да највећи дио послодаваца неће предузимати такве мјере – поручио је предсједник Уније Саша Тривић.

У фирмама које су се прикључиле организованој вакцинацији, подсећа, вакцинисано је око 50 одсто запослених.

Директор дубичке фирме, Дражен Видовић, тврди да званичним дописом никога не условљавају.

– Ја не отпуштам раднике. Позивам их и молим да се пријаве за вакцинацију путем Привредне коморе, због свог и здравља својих породица, али и саме фабрике која запошљава 380 људи. Ако бринемо о 380 породица, обезбјеђујемо посао, не дугујемо држави ништа, минимум који тражим у овим условима је да се људи пријаве за вакцинацију. Ако се не вакцинишу, радници не могу да уђу у фабрику, јер желим да заштитим здравље људи, радна мјеста и пословање – говори Видовић за Српскаинфо.

Напомиње да су прошле седмице на боловању имали више од 40 радника, од тога трећина је с потврђеном инфекцијом.

Подсјећа да су власници ове фирме италијански инвеститори, као и да је Италија обавезала јавни и приватни сектор да се морају вакцинисати.

– Тврдим да ће у врло кратком року и наша Влада и синдикати морати да донесу такав закон како би регулисали сигурну средину за рад људи – прогнозира Видовић.

Раднике, наравно, највише занима шта на све имају да кажу синдакалци. А, они поручују: важно је заштити здравље, али и процес рада.

– Највише бисмо вољели када би радници прихватили апел послодаваца, али и синдиката, да заштите себе, здравље своје породице и колега радника у фабрици. Јер за сигуран процес производње морамо бити здрави, а с друге стране морамо да кажемо да ни законом није регулисано да свако мора бити вакцинисан. То је на добровољној основи – каже предсједник Синдиката текстила, Данко Ружичић.

Најважније им је, каже, што су добили увјеравања од фирме да радници који се не вакцинишу неће добити отказ.

– Најбитније је да радници неће бити отпуштени. То нам је обећано, а невакцинисани ће бити на чекању – наглашава он, али исто тако напомиње да постоји реална опасност да фирма прекине производњу због великог броја заражених, што онда доводи у питање и плате.

Закон о раду

Адвокат Александар Јокић појашњава за Српскаинфо да недоношење доказа о негативном тесту или потврда о вакцинацији није прописана Законом о раду, те не постоји могућност да послодавац то захтијева.

– То нису повреде прописане Законом о раду и као такве не би могле да прозведу отказ као посљедицу по радника. Ако би дошло до спора у таквој ситуацији, радник би вјероватно добио пресуду – каже Јокић.

Подсјећа да послодавац може радника упутити на плаћено одсуство, у случају привременог смањења обима посла. За то вријеме, радник добија најмање 50 одсто просјечне плате.

Filter 2019