Sun. Sep 19, 2021
ћирилица /латиница

Након 15 дана на респиратору, породиља Кристина Пераћ побиједила корону

Извор: РТРС

Некада нам живот донесе непредвидиве ситуације, а најтежа од њих је болест. Кристину Пераћ, тада трудницу, а сада већ мајку пријевремено рођене дјевојчице, напао је вирус корона. Након 15 дана борбе на респиратору и екмо апарату, заједно са особљем Клинике интензивне медицине за нехируршке гране, добила је своју највећу животну битку – изборила се са ковид обољењем и напокон ће видјети своју бебу.

Муж и сестра прележали су ковид, а ја сам била без симптома, прича Кристина Пераћ.

– Мислила сам, корона ми ништа не може. Онда сам се вратила са путовања и почела да кашљем. И тада нисам вјеровала у болест и одбила пријем у болницу. Тестирала сам се и била сам позитивна – каже Кристина.

У том тренутку настала је паника, а затим хитна хоспитализација, пород царским резом у моменту када је трудноћа стара шест мјесеци и 10 дана. Апел на свим медијима Српске да се донира крв за породиљу која мора на екмо апарат.

У Клиници интензивне медицине за нехируршке гране владала је надљудска борба. Кристина, која је дошла у свјесном стању након царског реза, врло брзо је прикључена на респиратор, па на тзв. вјештачка плућа, апарат који је посљедња опција за преживљавање.

– Најтеже нам је било када смо је морали успавати и ствити на екмо апарат. Сви на одјелу смо се молили да Кристина преживи и да се врати кући свом мужу и дјетету – рекла је Јелена Гачић, медицинска сестра.

Професор доктор Пеђа Ковачевић, начелник Клинике интензивне медицине за нехируршке гране УКЦ Републике Српске, нагласио је да су захваљујући свему ономе што имају у Клиничком центру успјели да спасе два живота који ће на радост свих наставити даље својим животним путевима.

Не могу да вјерујем шта су овде људи урадили за мене, искрена је Кристина.

– Не бих ово пожељела никоме. Иако је све прошло супер, остала је још физикална терапија, још увијек не могу да ходам. Долази ми физијатар сваки дан. Ја још нисам видјела своје дијете… – говори кроз плач.

Кристинина порука је, након свега што јој се десило, да се вакцинишемо.

– Желим да кажем нешто, а да то не звучи као клише. То што кажем вакцинишите се, погледајте кроз шта сам ја све прошла, можда јесте клише, али то стварно није, јер сам ја прије 15 дана могла да трчим, а сада не могу да ходам – истиче Пераћева.

Сви имамо право на грешку, и добро је када можемо да је исправимо. Ја сам самој себи поставила дијагнозу да ми није ништа и та грешка могла је да кошта два живота, наглашава Кристина.

Filter 2019