Sun. Sep 19, 2021
ћирилица /латиница

МУП Српске: Власници паса да поштују прописе о чувању кућних љубимаца

Извор: РТРС

На подручју Републике Српске евидентиран је одређен број догађаја у вези са нападима паса према грађанима и том приликом је долазило и до настанка озбиљних повреда. Због тога из Министарства унутрашњих послова Републике Српске подсјећају све власнике паса да су дужни да поштују Закон о заштити и добробити животиња, Правилник о држању и заштити кућних љубимаца и одлуке о начину држања и извођења кућних љубимаца на јавне површине које доносе локалне заједнице.

Примјетно је да број паса као кућних љубимаца из године у годину биљежи тренд раста, а самим тим се повећава и њихово извођење на јавна мјеста и то врло често опасних животиња без прописаних заштитних средстава (поводника и заштитне корпе на њушци), због чега постоји основана бојазан да може доћи до њиховог напада на грађане, саопштено је из МУП-а Српске.

С тим у вези, полицијски службеници предузимају мјере и радње из своје надлежности уколико примјете кршење члана 30. Закона о јавном реду и миру који се односи на држање животиња без надзора.

У случају кршења Закона о заштити и добробити животиња одмах се обавјештава ветеринарски инспектор и комунално-инспекцији органи локалне самоуправе, наводи се у саопштењу.


Filter 2019