Sat. Oct 16, 2021
ћирилица /латиница

Меморијални турнир “Рајко Кушић Куша” окупио 260 такмичара

Извор: Срна

На Палама је данас почео 26. меморијални џудо турнир “Рајко Кушић Куша” посвећен вишеструком прваку бивше Југославије и Балкана, на којем се окупило 260 такмичара и 30 клубова из Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/.

Његош Пољаковић, предсједник Џудо клуба “Рајко Кушић Куша”, који је организатор турнира, рекао је да је паралелно организовано и Првенство Републике Српске за млађе сениоре до 23 године.

“Ове године немамо учесника из Србије и Црне Горе јер нису добили одобрење од надлежних институција да дођу у БиХ због пандемије вируса корона. Ипак, можемо да изразимо задовољство што имамо велики одзив клубова из цијеле Српске и ФБиХ”, навео је Пољаковић.

Пољаковић је истакао да је било тешко одржавати турнир све ове године, али је истакао његов значај као спортскгг догађаја.

“Када нисмо могли на Палама да га организујемо, турнир је био одржаван у Бијељини и Београду. Послије су се стекли услове и прешли на Пале, гдје му је и мјесто”, истакао је Пољаковић.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је новинарима да је Рајко Кушић био велики спортиста, човјек, патриота који је оставио дубок траг на Палама, те спортистима пожелио много успјеха.

Он сматра да је меморијални турнир величанствена манифестација коју ће општинска управа и у будућности подржавати.

“Такмичење је организовано у категоријама млађи полетарци, млађи пионири и старији пионири. Ради се о врло организизованим екипама и дисциплинованим спортистима, који су дошли упркос оптерећењима због пандемије вируса корона”, истакао је Југовић и додао да је локална заједница посебно почаствована што се меморијални турнир одржава на Палама.

Предсједник Џудо савеза Републике Српске и потпредсједник Џудо савеза БиХ Огњен Павловић рекао је да је данашње такмичење окупило бројне џудисте и да су задовољни и квалитетом и квантитетом такмичења.

“Веома је важно његовати културе сјећања на све људе који су заслужни за промоцију џудо спорта, како би млађе генерације знале ко су они. Један од тих људи је и Рајко Кушић, који је својим резултатима утабао стазе џудоа данашњој омладини”, навео је Павловић.

Такмичар Џудо клуба “Козара-Жељезничар” из Приједора Сара Ландуп која наступа у категорији до 63 килограма, нада се да ће остварити добар резултат, истичући да је џудо веома интересантан спорт.

Меморијални турнир се одржава у Спортско-пословном центру “Пеки” на Палама.

Рајко Кушић био је врхунски спортиста који је у септембру 1994. године погинуо у саобраћајној несрећи у 39. години.

Filter 2019