Fri. Sep 24, 2021
ћирилица /латиница

Којић: Карактер злочина не одређују бројке, већ намјера

Извор: Срна

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Kојић на обиљежавању Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици Српској изјавио је да карактер злочина не одређују бројке већ намјера која је постојала у овом случају.

Kојић је подсјетио да се операција звала “Намјерна сила” што је значило намјерна сила на Републику Српску, на брата и сестру Галинац, на фабрике које су храниле породице, на мостове.

Та намјерна сила, констатовао је, нажалост, траје и данас зато што није било довољно да бомбе осакате фабрике, објекте, вјерске објекте.

“Потребно је да се и данас осакати Република Српска кроз разноразне наментуте одлуке, као што је и посљедња наметнута одлука Валентина Инцка да нам се осакати језик и забрани да коментаришемо све оно што је доносио Хашки трибунал и што су доносиле преавосудне институције на нивоу БиХ”, рекао је Kојић у Источном Сарајеву.

Те правосудне институције, како је истакао, пресудама које су доносиле и доносе желе да прикрију улогу НАТО-а у рату и да окриве Србе како њихове крваве руке не би биле видљиве.

“Ми то нећемо дозволити и нећемо дозволити да нам осакате језик, истраживања, све оно што је чињеница, а она је једини доказ истине. Зато је и ово обиљежавање веома значајно да се на основу чињеница сјећамо, зато је свако истраживање и академске заједнице, и институција и појединаца значајно да остане у историји записана истина, а не лажи међународне заједнице потпомогнуте домаћим, као и међународним правосуђем”, поручио је Kојић.

Он је навео да је истраживањима утврђено да је НАТО бацио на Републику Српску 1.026 бомби и испалио 13 томахавк ракета. “До сада смо утврдили најмањи број смртно страдалих и рањених, међутим у међувремену су се појавиле још двије цивилне жртве”, рекао је Kојић.

Он је напоменуо да су у вријеме НАТО бомбардовања везе у потпуности биле покидане и да није постојао систем извјештавања према Генералштабу Војске Републике Српске, који је утврђивао број страдалих, али да Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица ради на утврђивању тачног броја смртно страдалих и рањених.

Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања Републике Српске обиљежен је на мјесном гробљу у Грлици, у Источној Илиџи, поменом и полагањем цвијећа на споменик сестри и брату Радмили и Раденку Галинац који су били међу првим жртвама бомбардовања.

Потом је у храму Свештеномученика Петра Дабробосанског у Војковићима служен парастос за све Србе убијене у НАТО агресији на Републику Српску, након чега су се у порти обратили присутни званичници и одржан је пригодан умјетнички програм.

Обиљежавању је присустовао министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Душко Милуновић, делегација Народне скупштине, посланици у Представничком дому парламента БиХ Љубица Миљановић и Сања Вулић, представници града Источног Сарајева и општина Сарајевско-романијске регије, као и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, те невладиних организација и удружења од јавног интереса проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата Српске.

Filter 2019