Thu. Oct 28, 2021
ћирилица /латиница

Корона дневно зарази једно одјељење ђака

Извор: Глас Српске

Да четврти талас пандемије узима све више маха у Републици Српској, потврђује податак да се короном дневно зарази у просјеку цијело одјељење ђака јер је за 20 дана, колико траје нова школска година, вирус потврђен код 597 основаца и средњошколаца.

Према подацима Института за јавно здравство РС на дан када је школско звоно поново у учионицама окупило ђаке, корона је до тада потврђена код укупно 1.415 особа узраста од шест до 14 година и 1.815 узраста од 15 до 19 година. Након три седмице бројеви су увећани, па је у првој узрасној групи закључно са јучерашњим даном би­о укупно 1.691 заражени и њих 2.136 у другој групи. Осим тога, заражених има и у вртићкој групи, узраста до пет година.

Због вируса корона чак 22 одјељења основаца у Српској наставу прате онлајн, а у Министарству просвјете и културе РС појашњавају да Институт и Хигијенско-епидемиолошка служба врше анализе ризичних контаката, те сходно томе процјењују да ли комплетно одјељење или само одређени ученици треба да иду у изолацију.

– Министарство издаје сагласност само у случајевима када цијела школа прелази на онлајн извођење наставе. Сагласност за одвијање наставе на даљину 16. септембра дали смо подручном одјељењу Доњи Врбљани које је у саставу ОШ “Десанка Максимовић” Горњи Рибник – навели су у ресорном министарству.

Додају да наставу на даљину прате по четири одјељења у основним школама “Свети Сава” Бијељина, “Петар Петровић Његош” Бањалука, те три одјељења у  школи “Дворови” из Дворова, затим по два у школама “Вук Караџић” и “Кнез Иво од Семберије” у Бијељини и “Меша Селимовић” у Јањи. Онлајн часове похађају и основци у по једном одјељењу у бањалучким школама “Бранко Ћопић”, “Доситеј Обрадовић” и “Бранко Радичевић”, те “Шамац” из Шамца и “Никола Мачкић” из Превије.

У министарству истичу да су од директора школа затражили да редовно, свакодневно прате примјену мјера и препорука надлежних институција како не би долазило до ширења вируса у васпитно-образовним установама.

А да су школе тренутно можда једино мјесто гдје се стриктно поштују епидемиолошке мјере, потврђује предсједник Актива директора основних школа на подручју Бијељине, Лопара и Угљевика Предраг Рачановић.

– Повећан је број заражених ученика и одређени број одјељења наставу прати онлајн. Мјере се изван школа слабо поштују, што можемо видјети сваки дан у свим локалним заједницама. Највјероватније да вирус у школе дође извана, а с обзиром на то да кроз школе циркулише велики број ученика, сигурно да дође и до ширења ако неко дијете дође болесно – рекао је Рачановић.

Специјалиста педијатар, супспецијалиста дјечије пулмологије Дејан Бокоњић рекао је за “Глас Српске” да број заражене дјеце расте, али да се на све начине настоји да настава протиче у учионицама.

– Клиничке слике код основаца су углавном благе, док код средњошколаца има доста упала плућа. За сада се оне доста добро рјешавају и нема тешких клиничких слика. Проблем је да се дјеца заразе и таква донесу вирус кући и то је онда ризик за старије укућане – рекао је Бокоњић и подвукао да је масовнија вакцинација одраслих и даље једини излаз из ове ситуације.

Filter 2019