Tue. Oct 26, 2021
ћирилица /latinica

Komšić se obratio u UN bez odluke Predsjedništva: Susjedne zemlje optužio da žele dio BiH

Izvor: Glas Srpske

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, obratio se Generalnoj skupštini UN-a bez odluke predsjedništva i posebno se osvrnuo na aktuelnu političku krizu u BiH.

Komšić je govorio o tome da pojedine politike žele staviti pod kontrolu institucije BiH i da je ‘krajnji cilj pojedinih politika disolucija BiH i pripajanje dijelova BiH susjednim državama’.

“Pojedine politike, kroz forsiranje diskriminacije i nejednakosti građana Bosne i Hercegovine, žele izvršiti upad u ustavno-pravni sistem moje zemlje, kako bi imali ‘Zlatni ključ’ ili ‘Zlatnu dionicu’ upravljanja i donošenja svih odluka u mojoj zemlji, iako po svim aktima međunarodnog prava, kao što je to Povelja Ujedinjenih nacija, oni to ne bi smjeli činiti. Njihove tendencije na diplomatskom planu u kojima negiraju temeljna ljudska prava pojedinaca, kako bi kroz neka imaginarna kolektivna prava ostvarili veoma jasne ciljeve, prevazilaze dobrosusjedske odnose, jer se i u tim aktivnostima i namjerama krije strateški cilj prisvajanja dijela teritorije Bosne i Hercegovine”, naglasio je Komšić.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik upozorio je ranije da je Komšić samovoljno je otišao u Njujork na sjednicu Generalne skupštine UN.

Pojasnio je da Predsjedništvo nije donijelo odluku o slanju delegacije BiH na sjednicu u Njujork.

Dodik je u pismu upućenom generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu da, zbog internih pravila i procedura koje propisuju dužnosti i obaveze Predsjedništva BiH, trenutno nema predstavnika iz BiH koji ima pravo i ovlašćenje dati izjavu pred bilo kojim međunarodnim tijelom ili forumom u ime BiH, uključujući i 76. zasjedanje Generalne skupštine UN.

Srpski član Predsjedništva je naglasio da Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku da neko u ime njih učestvuje na sjednici Generalne skupštine UN.

Komšić je tokom izglaganja istakao da od novog visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita očekuje da će voditi računa o provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH.

– Zato smatram kako je ovo pravo mjesto da istaknem očekivanje da će novi visoki predstavnik u BiH voditi računa o provođenju međunarodnih pravnih akata. Sa ovog mjesta pozivam institucije UN-a da istraju na zaštiti ljudskih prava u svakom segmentu svojih aktivnosti. Pojedine politike, kroz forsiranje diskriminacije i nejednakosti građana Bosne i Hercegovine, žele izvršiti upad u ustavno-pravni sistem moje zemlje, kako bi imali “Zlatni ključ” upravljanja i donošenja svih odluka u mojoj zemlji, iako po svim aktima međunarodnog prava, kao što je to Povelja Ujedinjenih nacija, oni to ne bi smjeli činiti – istakao je Komšić. 

Naglasio je i potrebu poštivanja ljudskih prava.

– Uz sve razlike političkih pogleda unutar Bosne i Hercegovine, pa i međunarodne zajednice predstavljene kroz Vijeće za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini koje asistira visokom predstavniku smatram da jedina vodilja daljeg političkog razvoja moje zemlje kao zaloga očuvanja mira i njene budućnosti, mora biti poštivanje vrijednosti ljudskih prava. Svi njeni ljudi, bez obzira na njihov identitet, etnicitet, vjerska opredjeljenja ili odsustvo istih, moraju imati ista prava – rekao je.

Posebno se osvrnuo na negiranje genocida i presuda Haškog tribubala.

– Isti ti faktori negiraju presude Haškog tribunala, koji je utvrdio počinjeni genocid, zločine protiv čovječnosti i druge ratne zločine. Da li takvi faktori, koji skrivajući počinioce genocida i ratnih zločina, mogu uopće biti dijelom međunarodnog pravnog poretka – rekao je Komšić.

Na kraju je pozvao Ujedinjene nacije da istraju na vrijednostima zaštite ljudskih prava u “svakom segmentu svojih aktivnosti”.

Filter 2019