Fri. Oct 15, 2021
ћирилица /латиница

Кисеоник у болницама сигуран за пацијенте

Извор: banjaluka.net

Кисеоник који се увози у БиХ сврстава се у само једну тарифну ознаку (280440) што значи да не постоје различите тарифне ознаке за медицински и за технички или индустријски кисеоник, речено је у Управи за индиректно опорезивање БиХ за Banjaluka.net.

– Стандардна стопа царине приликом увоза кисеника у БиХ је пет одсто а плаћа се и ПДВ 17 одсто. Важно је напоменути да кисеоник није на списку роба које су на режиму дозвола приликом увоза у БиХ, што значи да се кисеоник може слободно увести у БиХ. Међутим, кад је у питању даља употреба увезеног кисеоника, те да ли је исти употребљаван као лијек, јер је кисеоник регистрован као лијек код Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ, те да ли је и ко регистрован као велепрометник лијекова, па тако и кисеоника као лијека, информација се мора провјерити у Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ – речено је у писаном одговору УИО.

Колико се кисеоника увезе у БиХ?

У периоду од првог јануара до 24. септембра ове године у Федерацију БиХ увезено је 3.796.747,11 кг у вриједности 1.021.727,00 КМ док је у Републику Српску увезено 4.365.699,12 кг, у вриједности од 1.334.857,26 КМ.

Током 2020. године у Федерацију БиХ увезено је 2.132.273,39 кг кисеоника у вриједности 519.460,38 КМ док је у Републику Српску увезено 3.171.596,86 кг у вриједности 912.500, 90 КМ.

Током 2019. године у Федерацију БиХ увезено је 1.012.656,74 кг кисеоника у вриједности од 276.287, 23 КМ док је у Републику Српску увезено 2.096.720,00 кг у вриједности 568,788.93 КМ.

Подаци УИО потвђују да је током пандемије корона вируса значајно увећан увоз кисеоника за потребе и болница као и других здраствених установа у БиХ.

Ко су увозници кисеоника у БиХ?

Предузећа која су увезла кисеоник у БиХ од 01. јануара до 24. септембра ове године су: А Д К д.о.о из Новог Травника; БАУ & ГАРТЕН д.о.о из Сарајева; Истрабенз плин д.о.о из Брезе; Крас д.о.о из Лакташа, МБ Фриго клима и хлађење д.о.о из Сарајева – Илиџа; Месер Техноплин д.о.о из Сарајева; Пени плус д.о.о из Вогошће; ПМП Јелшинград – ФМГ а.д. из Градишке; Сервис Јелић д.о.о из Широког Бријега; Техногас-Какмуж а.д. из Петрово; Теве варност електроника д.о.о из Високог; ТГТ а.д. из Тран-Лакташа и Wizz air Bosnia д.о.о. из Живиница.

Предузећа која су увезла кисеоник у БиХ у 2020. години су: А Д К д.о.о из Новог Травника; БАУ & ГАРТЕН д.о.о из Сарајева; ИБП д.о.о. из Зенице; Интеруго д.о.о. из Приједора, Истрабенз плини д.о.о из Брезе; Крас д.о.о из Лакташа; Фриго клима и хлађење д.о.о из Сарајева – Илиџе; Месер Мостар плин д.о.о Мостар; Месер техноплин д.о.о из Сарајева; New technology д.о.о Сарајево; Пени плус д.о.о из Вогошће; ПМП Јелшинград – ФМГ а.д. из Градишка; Сервис Јелић д.о.о из Широког Бријега; Техногас-Какмуж а.д. из Петрова; Теве варност електроника из Високог; ТГТ а.д. из Трн-Лакташа и Wizz air Bosnia  д.о.о. из Живинице.

Предузећа која су увезла кисеоник у БиХ у 2019. години су: А Д К д.о.о из Новог Травника; БАУ & ГАРТЕН д.о.о из Сарајева; ГТГ плин д.о.о из Зенице; ИБП д.о.о. из Зенице; ИПМ д.о.о из Томиславграда; Крас д.о.о из Лакташа; Фриго клима и хлађење д.о.о из Сарајева – Илиџе; Месер Мостар плин д.о.о Мостар; Месер техноплин д.о.о из Сарајева; New technology д.о.о Сарајево; Пени плус д.о.о из Вогошће; ПМП Јелшинград – ФМГ а.д. из Градишка; Сервис Јелић д.о.о из Широког Бријега; Техногас-Какмуж а.д. из Петрова; Теве варност електроника из Високг; ТГT а.д. из Трн-Лакташа и Wizz air Bosnia  д.о.о. из Живинице.

Списак предузећа који у БиХ увози кисеоник показује да су задње три године углавном исте фирме вршиле увоз и дистрибуцију кисоника између осталог и болницама као и домовима здравља у БиХ.

Ко може испоручивати кисеоник болницама у БиХ?

Једино предузеће које је уписано у Регистар произвођача лијекова у Агенцији за лијекове БиХ а које може прометовати медицински кисеоник је Месер Техноплин д.о.о. из Сарајева. Ово предузеће је у Регистар произвођача лијекова уписано тек од 8. марта 2021. године, од када је могао и да врши дистрибуцију кисеоника болницама у БиХ.

Поред производње кисеоника у кисикани, која се налази у кругу жељезаре у Зеници, Месер техноплин из Сарајева је и велики увозник кисеоника, као и друго предузеће истог власника Месер Мостар плин д.о.о из Мостара.

Месер тек од 8. марта ове године класификује кисеоник као “медицински” и испоручује га дијелу болница и домова здравља у Федерацији БиХ.

Агенцији за лијекове БиХ до данас није саопштила јавности каква је била процедура за испоруку кисеоника и какав се кисеоник до 8. марта ове године користио у здраственим установама у БиХ.

Какав кисеоник се користи у болницама?

Кисеоник које се користи у болницама и домовима здравља је чистоће 99,5 одсто ( 0,5 одсто је вода). Такав кисеоник употребљава се и у болницама у Европи и потуно је сигуран за пацјенте.

Он се искључиво користи у свим здраственим установама у БиХ последњих десет година, односно, од када је Европска унија прописала да се кисеоник минималне чистоће од 99,5 одсто користи и у медицини. Чистоћу таквог кисеоника потврђује искључиво произвођач својом декларацијом. Овакаву праксу користе и данас сви дистрибутери кисеоника за здраствене установе у БиХ.

Агенција за лијекове БиХ, односно Стручни савјет Агенције 2018. године донио је Правилник о доброј произвођачкој пракси за медицинске гасове (Службени гласник БиХ број 49/18 ). Овај правилник Министаство цивилних послова БиХ никад није верификовало иако је то искључиво било дужно по Закону о лијековима. Предузеће Mесер техноплин из Сарајева се у складу са тим Правилником уписује се у Регистар произвођача лијекова 08. марта ове године.

ТГТ Техногас из Лакташа увози и испоручује искључиво кисеоник чистоће 99,5 одсто који се користи у медицини, што потврђује Декларација о сукладности коју издаје произвођач СОЛ Група из Монце. СОЛ Група је већински власник ТГТ Техногас а.д. из Лакташа и Техногас – Какмуж а.д. из Петрова.

Гдје се производи кисеоник?

У земљама регије кисеоник се производи у четири кисикане, и то у Јасеницама у Словенији, Сиску у Хрватској, Зеници у БиХ и Смедереву у Србији. Кисикане се налазе уз велике индустријске потрошаче кисеоника, а у земљама регије то су биле Жељезаре. Европска унија је стандардизовала производњу кисеоника тако што је прописала да се кисеоник минимлане чистоће од 99,5 одсто искључиво користи у медицини. СОЛ Група је власник кисикана у Сиску и Јасеницама, а Месер је власник кисикана у Зеници и Смедереву.

Filter 2019