Sun. Sep 26, 2021
ћирилица /latinica

Kvalifikaciona trka u Istočnom Sarajevu dobila najviše ocjene

Izvor: Srna

Kvalifikaciona trka za Svjetsko prvenstvo u amaterskom biciklizmu, koja je održana u Istočnom Sarajevu od 13. do 15. avgusta, dobila je najviše moguće ocjene u gotovo svim parametrima, izjavio je menadžer UCI Gran fondo svjetske serije Ervin Verveken.

Prvenstvo, koje bi od 5. do 10. oktobra trebalo da okupi nekoliko hiljada biciklista, po broju učesnika biće jedan od najmasovnijih sportskih događaja na ovim prostorima na ovim prostorima, navedeno je u saopštenju Biciklističkog saveza BiH i Asocijacije za sport.

Verveken je rekao da je apsolutno sve osim jedne kratke dionice puta bilo odlično, i dodao da su dobili garancije da će i to biti otklonjeno do starta Svjetskog prvenstva.

„Prezadovoljni smo bezbjednošću na stazi i oko nje, smještajem, logistikom i velikim brojem medija koji su ispratili trku. Iako se ne boduje u zvaničnom izvještaju, na mene je poseban utisak ostavilo gostoprimstvo, kako na Palama tokom hronometra, tako i u Istočnom Sarajevu i Olimpijskom centru Jahorina koji su bili domaćini mediofondo i granfondo trka“, naglasio je Verveken.

On je naveo da je staza za Gran fondo prilično teška, ali da na Svjetsko prvenstvo dolaze samo najbolji, te da je siguran da će biti zadovoljni onim što će zateći u oktobru.

Verveken je ukazao da je situacija sa virusom korona za sada pod kontrolom, te da se on i organizatori nadaju da će tako ostati pošto zbog pandemije prošle godine prvenstvo nije održano.

„Predali smo izvještaj UCI komesarima u kojem je navedeno da su svi ljudi iz organizacije vakcinisani, te predložili da takmičari budu testirani prilikom dolaska i još najmanje jednom u toku prvenstva. Dobili smo uputstva da se pripremamo punom parom i optimista sam da će sve biti u redu po pitanju održavanja centralnog događaja“, rekao je Verveken.

Direktor prvenstva Vladimir Kuvalja rekao je da odlično teče dinamika prijavljivanja za bicikliste koji su ispunili normu i već se prijavilo oko 400 biciklista.

„Prvi test je položen najvišim ocjenama, a sada je velika odgovornost ispred svih, kako grada domaćina, tako i organizatora, te partnera u organizaciji Olimpijskog centra Jahorina. Broj učesnika će biti uvećan najmanje četiri puta, što samo po sebi povlači mnogo više posla u lancu organizacije“, naveo je Kuvalja.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da je izazov veliki, ali da su znali šta prihvataju.

„Sada već imamo određeno iskustvo sa terena i nema razloga da ne budemo odlični domaćini hiljadama takmičara i njihovim pratnjama“, rekao je Ćosić i ukazao da ne bi uspjeli u organizaciji bez podrške Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva.

U saopštenju se ističe da je upravo Ministarstvo porodice, omladine i sporta pružilo podršku, kako finansijsku, tako i logističku da ovaj događaj ostane podvučen debelom linijom u istoriji Republike Srpske.

Pomoćnik ministra za sport Mario Đuran rekao je da ovo ministarstvo već dugi niz godina ima odličnu saradnju sa Biciklističkim savezom Republike Srpske, koji je učinio mnogo na promociji ovog sporta, ali i svih krajeva Srpske.

Velika očekivanja ima i direktor Olimpijskog centra „Jahorina“ Dejan Ljevnaić koji smatra da Jahorina ima šta da pokaže, i to ne samo prirodne lepote, nego i sadržaje koji su nastali u poslednje tri godine.

„Uloženo je više od 100 miliona KM, a niklo šest žičara, gondola i mnogo drugih sadržaja koji nam daju za pravo da tvrdimo da ćemo sigurno biti lider zimskog turizma u regionu. Biciklizam je nešto što upotpunjuje letnju ponudu kada je planina mnogo lepša i kada može da pokaže svoju dušu“, rekao je Ljevnaić.

On je dodao da sa nestrpljenjem očekuju Svetsko prvenstvo, da su ponosni što su domaćini, te poručio da će dati sve od sebe da se predstave u najljepšem svjetlu i da na najbolji način iskoriste dolazak velikog broja takmičara iz svih krajeva sveta.

Filter 2019