Thu. Oct 28, 2021
ћирилица /латиница

Институт за јавно здравство тражи ко ће уништити 55.000 вакцина

Извор: Независне новине

Институт за јавно здравство Републике Српске расписао је јавни позив за услуге преузимања, складиштења и коначног збрињавања медицинског, хемијског и фармацеутског отпада, а у склопу овог посла биће уништено и 55.000 вакцина против вируса корона којима је истекао рок, потврђено је “Независним новинама”.

– До сада је истекао рок за 55.000 доза вакцина астразенека, које су, кад су дониране, имале рок трајања од 30 до 60 дана – истакли су из Института.

Јавни позив је конципиран на начин да се по потреби сукцесивно уништава медицински отпад, а по основу јединичне цијене исказане за килограм тог отпада.

– Сходно томе, још не знамо колико ће коштати уништавање вакцина – казали су из Института за јавно здравство Републике Српске.

У обавјештењу о набавци наведено је да је трајање оквирног споразума двије године, а да је процијењена укупна вриједност оквирног споразума без ПДВ-а 49.950 КМ. Рок за пријем понуда односно захтјева за учешће је понедјељак, 27. септембра, у подне.

– На позив наручиоца, извршилац ће на локалитету наручиоца (ЈЗУ Институт за јавно здравство Републике Српске Бањалука и Регионални центри Фоча, Источно Сарајево, Зворник и Требиње) преузети отпад те га транспортовати, складиштити и коначно збринути на локалитету за који има одобрење надлежног министарства – истиче се у обавјештењу.

Подсјетимо да је у Српској истекао рок за 55.000 вакцина, “Независне новине” су прве писале о томе почетком септембра. Како су тада објавили, није искључено да ће се сличан сценарио догодити и у ФБиХ, гдје ће 340.183 дозе бити неупотребљиве већ идућег мјесеца.

Како је јуче саопштено из Владе Српске, од фебруара ове године, када је почео процес имунизације, у Републици Српској је, до 21. септембра, здравственим установама испоручена 542.861 вакцина против вируса корона, од чега 296.219 доза вакцина које се дају као прва доза вакцинације и 246.642 доза која се даје као друга доза.

Рецимо, у уторак, посредством Института за јавно здравство, испоручено је 2.878 вакцина, од чега се 995 односи на вакцинацију првом, а остатак другом дозом.

Када је о вакцинама ријеч, словеначка влада одобрила је донацију од 100.620 доза вакцине фајзер-бионтек против ковида-19 за БиХ.

Како је саопштено, донација је одобрена у сриједу на онлине сједници Владе, као дио хуманитарне помоћи Словеније БиХ у борби с пандемијом.

БиХ је, према подацима сајта Worldometers, избила на прво мјесто у Европи по смртности од вируса корона на милион становника.

Filter 2019