Thu. Oct 21, 2021
ћирилица /latinica

Iz Makaoa i Australije spasavaju djedovinu u FBiH

Izvor: Glas Srpske

Kampanja Republike Srpske i Srbije za zaštitu imovine Srba u FBiH odjeknula je širom svijeta, o čemu svjedoče pozivi i iz daleke Australije i Makaoa od nekadašnjih žitelja ovih krajeva koji traže pomoć kako bi pod svojim imenom i prezimenom zadržali očevinu i djedovinu.

Vlasništvo nad imovinom u FBiH ima oko 400.000 Srba, a najveći broj ih se iselio u Srbiju, dok je određeni dio rasut širom svijeta. Do problema je došlo kada je FBiH počela sa harmonizacijom zemljišno-knjižnih listova u FBiH i gdje, za razliku od Republike Srpske, ne praktikuju slanje poziva svakom upisanom vlasniku i posjedniku da bi mogao da zaštiti svoja prava te bude upisan tamo gdje postoji pravni osnov u novoj evidenciji, već broj parcele objavljuju u službenim glasnicima. Takav razvoj situacije bio je okidač za predstavnike Srpske i Srbije da se udruže i kroz zajednički rad pokušaju da što više stvarnih vlasnika to i ostane nakon novih upisa.

Zvanična zajednička kampanja putem medija i društvenih mreža počela je prije desetak dana, a direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu pri Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Arno Gujon je potvrdio da je za deset dana stiglo više od 500 poziva Srba. To je, pojasnio je, već deset odsto ukupnog broja ljudi koji su se javili tokom prethodne tri i po godine.

– Očekujemo sve više poziva. Nema odustajanja – poručio je juče Gujon.

Da prvi dani kampanje ulivaju veliku nadu, potvrđuje za “Glas” i zamjenik koordinatora za rad kancelarija za stručnu pravnu pomoć izbjeglim i raseljenim licima iz FBiH Đorđe Radanović. Vidljivo je da Srbi žele da zaštite imovinu, a uočeno je da su najveći problem neriješene ostavinske rasprave, jer se zemlja još vodi na onima koji su umrli, a ima i slučajeva gdje je imovina i upisana na njih, ali su je Bošnjaci i Hrvati podijelili.

– Takve primjere imamo u srpskim sredinama nadomak Bihaća koje su bile okružene bošnjačkim selima. Srbi su još vlasnici imanja na papirima, a drugi koriste zemlju. Zvao je čovjek iz Australije, koji je otišao početkom rata i odveo roditelje. Na zemljištu, koje je i na njega upisano u knjigama, napravljen je fudbalski stadion – rekao je Radanović koji je predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

Poziva je, kaže, bilo iz Južne Amerike, Ujedinjenih Arapskih Emirata, pa i iz Makaoa.

– Svima kažemo da moraju odvojiti nekoliko dana, doći na svoju zemlju da bi riješili probleme ili da angažuju stručna lica, a mi ćemo pomoći što je u našoj moći, jer ne može da se bavimo ostavinskim postupcima – kazao je Radanović i dodao da se ipak, vidi da je volja jača od problema i da su svi shvatili da je “đavo odnio šalu”.

 Postupak održaja

Direktorica Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Bosiljka Predragović podsjetila je nedavno da je srpska imovina u FBiH, koja se ne obrađuje i ne uređuje, zapuštena i da je dovoljno tri godine da zaraste u šiblje. Uz to je upozorila i na opasnost od takozvanog postupka održaja, odnosno da neko ko obrađuje srpsku zemlju deset ili 20 godina stekne pravo vlasništva, ako nema tužbe za smetanje posjeda ni zatražene pravnu zaštitu za nezakonito obrađivanje.

Filter 2019