Thu. Oct 21, 2021
ћирилица /латиница

За вакцинисане с обје дозе карантин 5 дана

Извор: ФИЛТЕР

Институт за јавно здравство Републике Српске издао је низ смјерница које се тичу карантина, а са циљем спрјечавања ширења заразе Ковид-19.

Како наводе, сви блиски контакти заражене особе подлијежу мјери карантина, која започиње од датума последњег контакта са потврђеним/вјероватним случајем који је остварен током периода инфективности потврђеног/вјероватног случаја.

”Трајање карантина за блиске контакте потврђеног или вјероватног случаја је 10 дана. Уколико током трајања карантина особа развије симптоме (било да је вакцинисана или невакцинисана), сматра се вјероватним случајем који подлијеже изолацији без обзира да ли је тестирана или не. Трајање карантина код особа које живе у истом домаћинству са потврђеним/вјероватним случајем се такође дефинише од датума посљедњег контакта. Из практичних разлога, у случају немогућности изоловања од обољелог укућана, контактима у домаћинству се може прописивати карантин у трајању од 14 дана од датума узимања узорка потврдног теста код обољеле особе, уколико се ради о потврђеном случају, односно од првог дана симптома, уколико се ради о вјероватном случају.”

Особе које су преболовале Ковид-19 не подлијежу карантину.

”Особе које су уназад 6 мјесеци имале лабораторијски потврђен COVID-19 (PCR или антигенским тестом) или су биле вјероватан случај COVID-19, а идентификоване су као блиски контакт COVID-19 потврђеног или вјероватног случаја, не подлијежу мјери карантина. Даје им се упутство за високу опрезност у наредних 14 дана, да смање контакте, носе заштитну маску у свим ситуацијама гдје су у контакту са другим људима и врше редовну дезинфекцију руку.”, наводе у Институту.

Особе које су вакцинисане само једном дозом вакцине, подлијежу мјери карантина у трајању од 10 дана, док вакцинисани са обје дозе подлијежу мјери карантина од 5 дана.

”Особе које су прије најмање 14 дана примиле другу дозу вакцине против COVID-19, а идентификоване су као блиски контакт COVID-19 потврђеног или вјероватног случаја, као и особе код којих је прошло више од 6 мјесеци након прележаног COVID-19, а примиле су једну дозу вакцине прије најмање 14 дана, подлијежу мјери карантина у трајању од 5 дана од дана изложености.”, наводи се у саопштењу Института.

Filter 2019