Wed. Sep 22, 2021
ћирилица /латиница

За акцију добровољног даривања крви пријављено 90 давалаца

Извор: Срна

У Културном центру Источно Сарајево данас је организована акција добровољног давања крви за коју је пријављено 90 давалаца.

Акција коју је организовало Удружење добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије, у сарадњи са Службом трансфузије крви Болнице “Србија” у Источном Сарајеву, трајаће до 14.00 часова.

Предсједник Удружења Госпава Пејић рекла је да је направљена сатница пријављених давалаца крви, те да акција протиче уз придржавање епидемиолошких мјера, а одзив је до сада веома добар.

“Акција је почела око 8.00 часова и до сада је било око 35 давалаца, тако да очекујемо да ће се већина појавити, према сатници и распореду по којем су се и пријавили”, навела је Пејићева.

Она је додала да су од Службе трансфузије добили позив да организују акцију, јер су залихе крви скромне.

“Увијек су дефицитне негативне крвне групе, посебно `нулта` и `А`”, напоменула је Пејићева.

Она је истакла да је акција организована у оквиру “Дана Источног Сарајева”, поводом славе града – Светог Петра Дабробосанског.

“Желимо да са овог мјеста пошаљемо поруку колико је овај град хуман и колико је свијест код грађана развијена да се и у овој недјељи свечаности труде да покажу доброту тиме што спасавају животе дарујући крв”, навела је Пејићева.

Шеф Службе трансфузије крви Болнице “Србија” Јелена Стојановић Лукић рекла је Срни да су све акције добровољног давалаштва крви значајне.

“У посљедње вријеме имамо слабије залихе крвних група `нулта` и позитивне и негативне”, напоменула је Лукићева.

Она је навела да је важно да се млади упознају о добровољном давалаштву, те навела да је пандемија направила велики хендикеп јер се не организују едукације у средњим школама матурантима и тамо нема акција добровољног давања крви.

Filter 2019