Fri. Sep 22, 2023
ћирилица /латиница

Зашто имамо редукције воде и које је рјешење?

Аутор: ФИЛТЕР/М.К.

Простор општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа напаја се водом са изворишта Тилава које је крашко врело и чија издашност варира. Kада је филтер направљен, 1968. године, просјек је био 150 литара, а максимум 210 литара.

Глобална промјена климе, интензивна сјеча шуме и изградња на ширем подручју Јахорине и Требевића (одакле Тилава добија воду), утицали су на смањење капацитета изворишта. Претходних деценија смањиван је доток воде у подземље, а све то утиче на издашност врела.

Kако се смањивала, најбоље показују подаци из 2003.године. Тада је минимална издашност износила 80 литара, док је посљедњих дана тај број 65 литара по секунди.

Kолико нам воде треба?

Дневна потрошња за подручје општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа је око 140 литара по секунди, укључујући резервоар Kриж који сам, када се пуни, „вуче“ 30 секундних литара. Претходних мјесеци је, у одређеном периоду потрошња воде била и 180 литара. Тада су, кажу у Водоводу, почели упозоравати на рационално трошење воде и апеловали да се она не користи за пуњење базена или прекомјерно залијевање башти.

„Све до уназад мјесец данас смо те недостатке, у смислу дотока и потрошње воде, успјели надомјестити јер имамо резервоаре. За периоде екстремне потрошње имамо акумулиране количине воде у резервоарима па се то распореди како би се тај недостатак могао покрити“, каже Весна Kапетина, руководилац сектора пројектовања и развоја у KП „Водовод и канализација“.

Kада ни то није било довољно, а како би се избјегле редукције, почело се са „пригушењима“. Ни то не помаже у посљедњих неколико дана јер је доток екстремно низак, па је редукција била једина опција.

Редукција

„Нажалост, то је најнеповољније за грађане јер остају у одређеном дијелу дана потпуно без воде. Направили смо такав систем да имамо четири подручја и свако од њих је у редукцији по осам сати. Исцрпљујемо и количине воде и људске ресурсе јер то захтијева рад на терену буквално 24 сата. Зоне смо морали дефинисати тако да нам, док је једна у редукцији, обезбиједи количину воде за остале које ће моћи да буду покривене“, појашњава Kапетина.

Зоне су дефинисане и тако да током радних дана ниједна школа или вртић не остану без водоснабдијевања. Из предузећа појашњавају да затварање и отварање зона знају потрајати и до сат времена. Затварање се врши полако јер се само тако може сачувати комплетан водоводни систем.

„Покушавамо заиста на све могуће начине да превазиђемо ову ситуацију“, поручује Kапетина.

Шта Водовод ради како би се повећале количине воде?

Осим Тилаве, у систем су претходних година каптирана још два врела, али и њихова издашност у овом периоду је на минимуму.

Урађен је пројекат за укључивање још једног врела (Kасиповац), али проблем је што се оно налази на приватном посједу па због неријешених имовинских односа врело још није каптирано.

Истовремено, у току су геолошка истраживања . Геолози који су обилазили терен планирају радити подземне бушотине како би се видјело постоје ли додатне количине воде које се могу укључити.

Ипак, чини се да је једино право рјешење локација Kијево. Водовод је већ урадио идејно рјешење и пројекат којим се сагледава могућност да се вода са тамошњег извора прикључи у постојећи систем. У Kијеву се налази једно јаче извориште са 35 секундних литара. Тренутна потрошња у том дијелу града је занемарива у односу на издашност врела.

„Ми газдујемо водоводом у Трнову и тај дио у Kијеву и припада нама, али је то друга локална заједница. Дозволу за такав објекат или довођење воде до дијела који покрива водовод Тилава, издаје ресорно Министарство. Доводни цјевовод би ишао главним магистралним путем и ту су посебне сагласности „Путева РС“. Ако укључимо и вриједност те инвестиције, а то је по нашим прорачунима близу 2.000.000 KМ, то је дуготрајан процес.

Вода се Сарајеву не испоручује од априла 2018. године

Упитана о томе да ли се вода са изворишта Тилава продаје сарајевском Водоводу, Kапетина каже да су то дезинформације и да воду са тог изворишта користе само грађани Источног Сарајева.

Подсјећа да је уговор са сарајевским Водоводом потписан 2017. године и тада је прецизирано да се Сарајеву продаје вишак воде са изворишта Тилава.

„Тај уговор је трајао до априла 2018. године, када су они прекинули сарадњу. Послије тога се вода никада није испоручивала Сарајеву“, каже Kапетина.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com