Thu. Aug 11, 2022
ћирилица /latinica

Zahjtev za smjenu Mila Đukanovića: Svi poslanički klubovi iz vlasti podržali inicijativu

Izvor: sputniknews.com

Sve članice vladajuće koalicije u Crnoj Gori načelno su podržale inicijativu za smjenu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, koju je uputila Socijalistička narodna partija (SNP).

SNP je poslaničkim klubovima Demokratski front – NSD, DNP, UCG, RP, Demokrate – Demos – „Mir je naša nacija“, Demokratski front– Pokret za promjene (PzP) i „Crno na bijelo“ uputila prijedlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povrijedio Ustav, piše Dan.

U obrazloženju inicijative SNP-a navodi se da je 28. avgusta na Cetinju predsjednik Đukanović izjavio kako nije pametno insistirati na ustoličenju mitropolita na Cetinju, već da to treba uraditi u nekom od drugih hramova, uz poruku da će tamo biti većinska Crna Gora i braniti dostojanstvo države.

„Ovakvim postupanjem predsjednik je izvršio grubu povredu člana 14. Ustava Crne Gore, koji propisuje da su vjerske zajednice odvojene od države, kao i da su vjerske zajednice ravnopravne i slobodne u vršenju vjerskih obreda i vjerskih poslova. Takođe je prekoračio okvir nadležnosti predsjednika propisane članom 95. Ustava Crne Gore“, piše u inicijativi SNP-a.

„Postavlja se pitanje da li je pozivajući na sukobe na dan ustoličenja mitropolita na Cetinju i najavljivanjem svog prisustva tom događaju na direktan i grub način povrijedio Ustav Crne Gore, između ostalog i u dijelu članova broj 6, 7, 8 i 14“, predočeno je u inicijativi.

Predsjednik kluba poslanika DF Slaven Radunović saopštio je da će potpisati tu inicijativu.

„Naravno da ćemo potpisati. To se ne dovodi u pitanje“, kazao je Radunović.

Predsednik kluba poslanika „Crno na bijelo“ Miloš Konatar kazao je da su i oni za ovu inicijativu jer je u izazovnim danima, u kojima se podstiču podjele među građanima, zadatak predsjednika svih građana bio da tenzije smiruje, a ne da doliva ulje na vatru.

„Đukanović je ne samo tim povodom, nego i svim svojim dosadašnjim djelovanjem u proteklih 30 godina na političkoj sceni zaslužio opoziv iz političkog života Crne Gore. Inicijativa kolega iz SNP i njeno obrazloženje nisu sporni i svakako da će imati podršku našeg poslaničkog kluba. Ta inicijativa je ranije dolazila i od nekih drugih kolega iz opozicije, ali ono što jeste problem jesu reforme koje nisu okončane u Ustavnom sudu, koji je krajnja instanca za razrešavanje predsjednika države“, istakao je Konatar.

Predsjednik kluba poslanika PzP Branko Radulović rekao je da su već potpisali ovu inicijativu.

Poslanik Demokratske Crne Gore Dragan Krapović kazao je da će potpisati inicijativu za pokretanje smjene predsjednika države Mila Đukanovića. On smatra da ta inicijativa treba da bude dopunjena događajima i izjavama sa Cetinja, ili da se podnese i druga inicijativa.

„Đukanović je prekršio član 161. Krivičnog zakonika Crne Gore organizujući i pozivajući na sprječavanje vjerskog obreda, što je operativno u djelo sprovodio njegov savjetnik za bezbjednost Veselin Veljović. Svi ovi događaji i izjave su se desili nakon što je SNP podnio inicijativu za smjenu Đukanovića. Bez obzira što je jedna inicijativa već podnijeta, valjda nije zabranjeno da eventualno bude i druga“, rekao je Krapović.

Po Ustavu Crne Gore, mandat predsjednika te države prestaje istekom vremena na koje je biran, ostavkom, ako je trajno spriječen da vrši dužnost predsjednika ili razrješenjem. Proceduru razrješenja šefa države zbog kršenja Ustava može pokrenuti Skupština, na prijedlog najmanje 25 poslanika, ali Ustavni sud utvrđuje da li je bilo kršenja. Prijedlog za pokretanje postupka Skupština dostavlja predsjedniku Crne Gore na izjašnjenje.

Odluku o postojanju ili nepostojanju povrede Ustava donosi Ustavni sud i bez odlaganja je objavljuje i dostavlja Skupštini i predsjedniku Crne Gore. Skupština može razriješiti predsjednika države kada Ustavni sud utvrdi da je povredio Ustav.

Filter 2019