Sun. Sep 26, 2021
ћирилица /латиница

Захјтев за смјену Мила Ђукановића: Сви посланички клубови из власти подржали иницијативу

Извор: sputniknews.com

Све чланице владајуће коалиције у Црној Гори начелно су подржале иницијативу за смјену предсједника Црне Горе Мила Ђукановића, коју је упутила Социјалистичка народна партија (СНП).

СНП је посланичким клубовима Демократски фронт – НСД, ДНП, УЦГ, РП, Демократе – Демос – „Мир је наша нација“, Демократски фронт– Покрет за промјене (ПзП) и „Црно на бијело“ упутила приједлог за покретање поступка за утврђивање да ли је предсједник Црне Горе Мило Ђукановић повриједио Устав, пише Дан.

У образложењу иницијативе СНП-а наводи се да је 28. августа на Цетињу предсједник Ђукановић изјавио како није паметно инсистирати на устоличењу митрополита на Цетињу, већ да то треба урадити у неком од других храмова, уз поруку да ће тамо бити већинска Црна Гора и бранити достојанство државе.

„Оваквим поступањем предсједник је извршио грубу повреду члана 14. Устава Црне Горе, који прописује да су вјерске заједнице одвојене од државе, као и да су вјерске заједнице равноправне и слободне у вршењу вјерских обреда и вјерских послова. Такође је прекорачио оквир надлежности предсједника прописане чланом 95. Устава Црне Горе“, пише у иницијативи СНП-а.

„Поставља се питање да ли је позивајући на сукобе на дан устоличења митрополита на Цетињу и најављивањем свог присуства том догађају на директан и груб начин повриједио Устав Црне Горе, између осталог и у дијелу чланова број 6, 7, 8 и 14“, предочено је у иницијативи.

Предсједник клуба посланика ДФ Славен Радуновић саопштио је да ће потписати ту иницијативу.

„Наравно да ћемо потписати. То се не доводи у питање“, казао је Радуновић.

Председник клуба посланика „Црно на бијело“ Милош Конатар казао је да су и они за ову иницијативу јер је у изазовним данима, у којима се подстичу подјеле међу грађанима, задатак предсједника свих грађана био да тензије смирује, а не да долива уље на ватру.

„Ђукановић је не само тим поводом, него и свим својим досадашњим дјеловањем у протеклих 30 година на политичкој сцени заслужио опозив из политичког живота Црне Горе. Иницијатива колега из СНП и њено образложење нису спорни и свакако да ће имати подршку нашег посланичког клуба. Та иницијатива је раније долазила и од неких других колега из опозиције, али оно што јесте проблем јесу реформе које нису окончане у Уставном суду, који је крајња инстанца за разрешавање предсједника државе“, истакао је Конатар.

Предсједник клуба посланика ПзП Бранко Радуловић рекао је да су већ потписали ову иницијативу.

Посланик Демократске Црне Горе Драган Kраповић казао је да ће потписати иницијативу за покретање смјене предсједника државе Мила Ђукановића. Он сматра да та иницијатива треба да буде допуњена догађајима и изјавама са Цетиња, или да се поднесе и друга иницијатива.

„Ђукановић је прекршио члан 161. Кривичног законика Црне Горе организујући и позивајући на спрјечавање вјерског обреда, што је оперативно у дјело спроводио његов савјетник за безбједност Веселин Вељовић. Сви ови догађаји и изјаве су се десили након што је СНП поднио иницијативу за смјену Ђукановића. Без обзира што је једна иницијатива већ поднијета, ваљда није забрањено да евентуално буде и друга“, рекао је Краповић.

По Уставу Црне Горе, мандат предсједника те државе престаје истеком времена на које је биран, оставком, ако је трајно спријечен да врши дужност предсједника или разрјешењем. Процедуру разрјешења шефа државе због кршења Устава може покренути Скупштина, на приједлог најмање 25 посланика, али Уставни суд утврђује да ли је било кршења. Приједлог за покретање поступка Скупштина доставља предсједнику Црне Горе на изјашњење.

Одлуку о постојању или непостојању повреде Устава доноси Уставни суд и без одлагања је објављује и доставља Скупштини и предсједнику Црне Горе. Скупштина може разријешити предсједника државе када Уставни суд утврди да је повредио Устав.

Filter 2019