Sat. Jan 22, 2022
ћирилица /латиница

Заустављена испорука кисеоника за пацијенте, залихе истичу за 30 сати

Извор: Српска Инфо

Универзитетски клинички центар РС не може да набави кисеоник за пацијенте, а тренутно имају залиха довољно за тек 30 сати.

Ово је за Српскаинфо потврдио одлично обавијештени извор из ове здравствене установе, нагласивши да је у УКЦ РС због новонастале ситуације завладала невиђена паника.

– Не знамо шта ће бити са пацијентима, ако што прије не успијемо да набавимо кисеоник. Ово није проблем само за обољеле од ковида, него за многе друге пацијенте који захтијевају кисоничку подршку – каже саговорник Српска Инфо и додаје да је УКЦ РС медицински кисеоник набављао од предузећа „ТГТ Техногас“.

– С обзиром да тренутно имамо кисеоника за највише 30 сати, контактирали смо их, али нам је речено да испоруке неће бити. Како-зашто, није нам јасно. Оно што знамо, јесте да ће се, ако се ова ситуација што прије не ријеши, наши пацијенти наћи у великом проблему – поручује саговорник Српскаинфо.

Подсјетимо, Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ је јуче „ТГТ Техногас“ Лакташи забранила производњу и продају медицинског кисеоника.

То су за Српскаинфо потврдили у овој агенцији, нагласивши да су њихови инспектори јуче, од 8.30 до 17 часова боравили у овој фирми.

– Том приликом, обављена је контрола и констатована производња кисеоника. „ТГТ Техногас“ није регистрован за продају медицинског кисеоника – лијека, нити за производњу медицинског кисеоника. 

Сачињен је записник који нико из фирме није желио да потпише, због чега им је усмено забрањена производња и промет кисеоника – поручили су из АЛМ БиХ.

Међутим, ова агенција је 2017. године „ТГТ Техногасу“ из Лакташа издала рјешење за промет медицинског кисеоника, за који се наводи да се као лијек користи у здравственој установи секундарног или терцијарног типа.

На рјешењу стоји да оно важи пет година, односно, до фебруара 2022.

Из АЛМ БиХ нам нису одговорили на основу чега је „ТГТ Техногасу“ прије пет година издата дозвола за стављање у промет медицинског кисеоника и шта се у међувремену десило.  

Filter 2019