Sat. Oct 23, 2021
ћирилица /латиница

Запослени у институцијама БиХ протестују због плате

Извор: Независне новине

Протест запосленика у институцијама БиХ почео је у Сарајеву, а разлог за тим потезом је што су незадовољни коефицијентом плате.

Траже потписивање колективног уговора, те да овај излазак на протесте испред заједничких институиција, како кажу, је једини начин да послодавац схвати њихову ситуацију.

На питање шта ако не буде плата и не усвоји се буџет, запослени који протестују кажу да не знају шта ће. Kажу да су једини од запослених у државној служби који немају колективни уговор.

Сања Скочир, представница Синдиката МАЦ-а, каже да је ово једини начин да запослени у институцијама БиХ кажу шта је њихов проблем.

Амер Зоранић, из синдикалне организације Министарства цивилних послова БиХ, каже да се боре за принцип иста плата за све.

“Они имају 20 пута већу плату, а ми смо стручни и радимо свој посао”, каже Зоранић и тврди да ће процес рада бити угрожен уколико не буде плате.

Ранка Боришић, запослена у заједничким институција, рекла је да се не може живјети од онога што добијају и да је јако лоше ово што политичари раде.

Салих Kарчић, предсједник Самосталног синдиката државних службеника, каже да је ово други протест.

“Хоћемо да покажемо у каквој смо ситуацији. Основни проблем због којег протестујемо је проблем непотписивања колективног уговора”, каже Kарчић и додаје да их протестује само стотињак због епидемиолошких мјера.

Filter 2019