Sat. Oct 23, 2021
ћирилица /латиница

Е-беба: Ванбрачном пару ипак треба један папир

Извор: Независне новине

Систем Е-беба уведен је у здравствене установе у РС са циљем да се процес евиденције новорођенчади учини бржим и да се завршава у породилишту, али ће ипак ванбрачни родитељи прије рођења дјетета морати да испуне одређену документацију.

Наиме, како су се “Независним новинама” пожалили родитељи тек рођене бебе, оба родитеља, који нису у браку, током бабина морала су физички да оду у матичну службу да пријаве рођење дјетета те, како су навели, то нису могли да учине путем овог система. Оно што смо сазнали већ приликом посјете порталу ebeba.vladars.net јесте да родитељи могу да испуне упитник којим провјеравају могућност е-пријаве. Једно од питања у упитнику је и то да ли су родитељи вјенчани, те ако означите да нису, аутоматски се отвара прозор који вас обавијести да је потребно прије рођења дјетета прибавити и предати овлаштеном лицу у здравственој установи овјерену изјаву оца дјетета о признавању очинства.

У Министарству за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС су за “Независне новине” рекли да путем информационог система Е-беба пријава дјетета може бити завршена како за родитеље који су у брачној заједници, тако и за оне који нису.

“Родитељи који су у ванбрачној заједници прије чина рођења неопходно је да прибаве изјаву оца дјетета о признању очинства овјерену код надлежног органа, нотара, матичара или на суду”, казали су у надлежном министарству. Додали су да је наведену изјаву неопходно уручити овлаштеном лицу здравствене установе по пријему мајке у болницу, односно при изласку мајке из болнице након рођења дјетета.

“У циљу благовремене административне припреме будућих родитеља, кроз пројекат ‘Е-беба’ креиран је посебан интерактивни упитник на интернет порталу ebeba.vladars.net, који у себи садржи различита питања везана за грађанско-правни статус родитеља”, рекли су у овом министарству, које је носилац пројекта “Е-беба”. Родитељи на упитник могу да одговоре на линку https://ebeba.vladars.net/questionnaire. Истакли су да на основу датих одговора родитеља интерактивни упитник упућује родитеље на потребне административне радње које је потребно предузети прије рођења дјетета.

“На основу тога, уколико постоје одређене специфичне ситуације које се везују за грађанско-правни статус родитеља, родитељи ће бити у могућности да благовремено прибаве евентуално потребне додатне документе прије рођења дјетета те да на тај начин избјегну накнадне посјете надлежним институцијама”, закључили су у Министарству за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС.

Информациони систем електронске пријаве новорођенчета у Републици Српској “Е-беба” успостављен је крајем августа ове године у свим породилиштима у Српској и то са циљем успостављање система сигурне електронске размјене података између здравствених установа, Министарства здравља и социјалне заштите, Министарства управе и локалне самоуправе, матичних служби, Министарства унутрашњих послова и Фонда здравственог осигурања с циљем аутоматизације процеса од рођења дјетета и уписа у матичну књигу рођених до уписа у здравствено осигурање. Kако су тада навели у надлежном министарству, процес пријаве новорођенчета почиње уписом у матичну књигу рођених, адресе пребивалишта и здравственог осигурања, а завршава аутоматски кроз информациони систем “Е-беба”, а родитељи бесплатно на кућну адресу добијају извод из матичне књиге рођених, увјерење о држављанству и о пребивалишту и потврду да је дијете здравствено осигурано.

Filter 2019