Mon. Sep 20, 2021
ћирилица /латиница

Др Јововић о тромбофилији у трудноћи

Извор: ЈЗУ Болница ”Србија”

Примаријус доктор Јадранка Јововић, специјалиста интерне медицине-субспецијалиста хематологије и онкологије каже да тромбофилија представља стање појачаног згрушавања крви које може изазвати тромбозу тј. стварање угрушака крви у крвним судовима.

“Тромбофилија у трудноћи или приликом затрудњивања може, а и не мора да има велики утицај да изазове озбиљне проблеме”, нагласила је др Јововић.

Она је појаснила да је трудноћа сама по себи стање у којем се повећава склоност згрушавању крви. Здраве труднице имају 5 до 7 пута већи ризик за тромбозу од жена које нису трудне. Организам природном хиперкоагулацијом спријечава појачано крварење за вријеме трудноће и након порођаја.

“Kод трудница које имају придружену насљедну или стечену тромбофилију или комбинацију обје, постоји повећан ризик настанка угрушака крви у венским крвним судовима”, истакла је др Јововић.

Она је нагласила да тежи облици тромболифија у трудноћи могу довести до патолошких стања: поновљени побачај или рађање мртворођене бебе, абрупција постељице и прееклампсија.

Симптоми тромбофилије нису јасни и видљиви осим ако она не доводи до крвног угрушка. Труднице би већ при свом првом пренаталном прегледу требале обавијестити свог љекара о постојању тромбофилије, ако је дијагностикована раније, било код њих самих, било код неког од чланова породице, напомиње др Јововић.

„Тромбофилија се дијагностикује тестовима крви. Kод жена које су имале два или више спонтаних побачаја или су у припреми за поступак вантјелесне оплодње стандардно се ради генско тестирање на насљедне тромбофилије – „панел 4 гена или проширени“, тестирање на антифосфолипидни синдром и додатни коагулацијски тестови. Индикацију за тестирање поставља љекар хематолог специјализован за болести крви“, истакла је др Јововић.

Kод трудница сем насљедних тромбофилија, може бити дијагностикована и стечена тромболифија типа антифосфолипидног синдрома. Тестовима крви доказује се присуство лупус антикоагуланса и антикардиолипинских антитијела, појашњава др Јововић и каже да антифосфолипидни синдром може изазвати различите компликације у трудноћи : успорен раст плода, инсуфицијенција постељице-због тромбозе ситних крвних судова исте, пријевремени порођај- прије 37 недјеље трудноће, побачај- смрт плода у материци прије 20 недјеље, мртворођеност- смрт плода у материци послије 20 недјеље.

„Труднице са доказаном тромбофилијом се редовно прате код хематолога. Љекар хематолог одлучује да ли је трудници са доказаном тромбофилијом потребна терапија, која врста терапије и у којој дози”, нагласила је др Јововић.

Хематолог одлуку о примјени терапије доноси индивидуално за сваку трудницу тј. на основу степена ризика за развитак угрушка у трудноћи, наглашава др Јововић и додаје да се у том случају у обзир узимају фактори као што су: врста и тежина тромбофилије, доб труднице, исход и компликације у претходним трудноћама, подаци о побачајима, лична и породична анамнеза за тромбозе.

Filter 2019