Fri. Oct 15, 2021
ћирилица /латиница

Др Бранка Пекић Семиз: Препоруке трудницама

Извор: ЈЗУ Болница ”Србија”

Специјалиста гинекологије и акушерства-субспецијалиста перинатологије, др Бранка Пекић Семиз помогла је да на свијет дође око 2.500 беба. Kао врхунски стручњак у овој области и неко ко се деценијама бави породиљама, оцјењује да је трудноћа тест за здравље жене.

Према њеним ријечима, у трудноћи је најважнији први преглед, како би се се одредио датум порођаја. При првом прегледу, каже, важно је упознати се са општим здравственим стањем труднице, породичном анамнезом, евентуалном терапијом коју користи и начином живота.
Током првог прегледа мјери се тјелесна маса и притисак, те се узимају карличне мјере. Доктор током првог прегледа упознаје трудницу и са тим шта је пријевремени порођај, побачај, те пренесена трудноћа.

“Припрема за порођај не почиње у порођајној сали, него при првом прегледу. Тада се упознаје са простором у ком ће се порађати и инструментима који се користе, а све како одјељење гинекологије трудници не би представљало „баук” и извор страха”, каже др Пекић Семиз.

Говорећи о симптомима трудноће, наша саговорница наводи да их није увијек лако препознати.

“Одређени рани симптоми попут изостанка менструације, поспаности, учесталог мокрења и набреклости дојки могу бити знак да је жена трудна. Kод неких жена долази до колапсних стања, због промјена у крвном притиску јер се повећава волумен плазме. У почетку пада притисак, осцилирају вриједности шећера и може доћи до тога да жена колабира. Некима је то први знак трудноће”, напомиње наша саговорница.

У случају да дође до патолошког повраћања и губитка тјелесне масе, трудницу је потребно примити у болницу, радити претраге вриједности електролита, пратити притисак, укључити инфузију и витамине, наводи докторица те додаје да су повраћања некад безазлена и пролазна, а некад не.

Трудноћа се контролише у домовима здравља. Kако појашњава др Пекић Семиз, при првом прегледу доктор препоручује које претраге треба урадити. До првог трисеместра, истиче, жена треба да уради папа брис, одреди крвну групу, комбиновани скрининг од 11. до 13. недјеље – плус шест дана, ултразвучни преглед и лабараторијске анализе.

Напомиње да очекивани датум порођаја некада и не буде тачан “у дан”.

„Све прије или послије 15 дана сматра се физиолошким. Датум порођаја не може тачно да се одреди ако се не види ембрионални одјек, који се налази у гестационом мјешку, а који настаје у материци. Може се десити да жена има изостанак менструације, а да се не види одјек плода. То не значи да трудноћа није у реду, него да је касније дошло до зачећа”, појашњава наша саговорница.

„Свака жена гинеколога треба да сматра пријатељем, јер сваки гинеколог жели све најбоље пацијенту, као и да употријеби све своје стручне, моралне, људске и емотивне ресурсе како би дошло до најбољег исхода и за жену и дијете. Трудноћа је радост за и за жену и за породицу”, закључује др Бранка Пекић Семиз.

Filter 2019