Mon. Oct 25, 2021
ћирилица /латиница

Додик: Сагласност на оружане снаге и ВСТС биће повучена

Извор: Срна

Српски члан Предсједништва Милорад Додик поручио је синоћ да ће бити повучене сагласности Републике Српске дате на споразуме о војсци /формирању Оружаних снага БиХ/ и Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/.

“Ових дана пописујемо све оно што је урађено од стране високих представника или кроз наше споразуме и давања сагласности. Ми ћемо повући наше сагласности на споразуме о војсци и ВСТС-у”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да постоји жеља да се предложи, а о чему ће се ових дана и одлучивати, да се кроз рушење закона о војсци у року од неколико мјесеци формира војска Републике Српске.

“То је све у складу са Уставом и нема мјеста на свијету гдје се законом покушава срушити Устав, само нама покушавају тако нешто да кажу. У Уставу БиХ пише да постоји војска Републике Српске”, навео је Додик.

Он је позвао на консензус у Народној скупштини Републике Српске према тим и другим битним питањима за Српску, међу којима су и наметнуте одлуке високих представника.

Према његовим ријечима, консенуз мора бити суштински, мора бити ригорозан однос у одбијању свих одлука високих представника које нису у складу са Дејтонским споразумом.

Он је указао на то да у Српској постоји већина која може одлучивати, додајући да би било добро да у стварима битним по Српску сви у томе буду, те их је и позвао на то.

“Ми смо ти који имамо изворна овлаштења, а то што неко коме је дато да тумачи Дејтонски споразум кроз извршне одлуке намеће промјену уставног система, то му није дато”, истакао је Додик.

Не постоје, нагласио је, никаква приморавања неког да нешто ради, већ да власт и скупштинска већина располажу са довољно капацитета да раде оно што је неопходно и што је концептуални приступ.

Констатовао је да се у Српској све проблематизује, као што је најновији случај са законом о шумама и одлуком Уставног суда БиХ везаном за тај закон.

“Кажу да се то мора уредити на нивоу БиХ, а чим се то уређује на нивоу БиХ , онда се даје право да БиХ располаже том имовином. Да не говорим о томе како би и да ли би икада било сагласности ФБиХ да се формирају ”Шуме Републике Српске”, навео је Додик.

Он је нагласио да то и слично томе треба одбити и одбацити.

Filter 2019