Sat. Oct 16, 2021
ћирилица /латиница

Вучић: Ситуација на Космету веома озбиљна и тешка

Извор: Танјуг

Предсједник Србије Александар Вучић, поводом одлуке о таблицама и распоређивања јединица РОСУ на сјеверу КиМ, изјавио је да је данас један од најтежих дана за српски народ на Косову и Метохији указујући да је ситуација веома озбиљна и тешка.

– Када имате посла са људима који нису одговорни, а којима је једини циљ како да прошире моћ, власт, а не да учине нешто добро за грађане, дођете тешко до рационалних рјешења – казао је Вучић у обраћању јавности.

Како је навео, Београд је још синоћ знао да Приштина планира покрете својих специјалних снага на сјевер Космета.

Како је рекао, јутрос нешто послије шест часова те снаге су прешле на сјевер КиМ и то је по шести пут како се то десило.

– То је најбруталнији упад са око 350 лица, много дугих цијеви, више од 20 оклопних возила, снајпериста постављених на много мјеста који су ваљда требало да, за то имамо доказе, покривају куће младих Срба који би се супротставили терору приштинске власти и онда су спроводили акцију за коју су ишли толико далеко да кажу унилатерално, без икаквог договора са било ким, можда са својим менторима – навео је он.

Вучић је истакао да се са Београдом нико није договарао и наводи да је Београд једино упозоравао да то не чине

Подсјетио је на споразуме из 2011. и 2016. године који су се тицали истог питања, то су четири споразума о слободи кретања.

Како је објаснио, ради се о КС таблицама којима је продужавана правна снага од 2011. до 2016, па до 2021. године.

Указао је на то да је све то вријеме основна обавеза Приштине била формирање ЗСО.

– Онда су они на један волшебан и чудесан начин протумачили нешто што апсолутно нигдје не пише, осим што је у глави Аљбина Куртија, па је замислио ново правило – казао је Вучић.

Појашњава да више није проблем само у КС или ПР таблицама, већ у таблицама из централне Србије.

– Проблем је да наиђе аутомобил врањских таблица, амбуланта кола која су возила болеснике, зауставили су возило и затим скинули таблице једне међународно признате државе, чланице УН, зато што им се не свиђају и кажу ми њима стављамо стикере, они ће нама таблице – навео је предсједник.

Истиче да то нигдје не пише, нити је икада писало и наглашава да то не пише ни у једном документу.

– Онда су ријешили да све то спроведу уз силу и цијели дан су демонстрирали силу и на Јарињу и на Брњаку – казао је Вучић.

Filter 2019