Mon. Oct 25, 2021
ћирилица /латиница

Вучић: Одбио сам документ

Извор: РТС

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је, након сједнице Савјета за националну безбједност, да Србија тражи повлачење свих трупа које су упале на сјевер Косова и Метохије, хитан одговор ЕУ да ли постоји Бриселски споразум о правном промету.

Поручује да је одбио “тобожње компромисно рјешење Квинте које би унижавало Србију”.

Вучић је рекао да је донесено више одлука, закључака, приједлога и препорука.

Истакао је да ће Србија наставити да инсистира на очувању мира, пуне стабилности и сигурности, али и пуне сигурности за српско становништво на КиМ.

– Сматрамо непримјереним изјаве у којима се Београд и Приштина изједначавају. Србија жели да настави дијалог, али не жели да прихвати споразуме из криминалних акција – поручио је Вучић. 

Додао је да је јутрос разговарао са амбасадорима најмоћнијих западних земаља, амбасадорима Квинте, о томе како би требало да изгледа “тобожње компромисно рјешење”.

– Одбио сам то рјешење јер то није компромисно већ је рјешење које би унижавало Србију. То је рјешење којим би 70 одсто онога што су намјеравали да раде Албанци на административној линији они би заборавили на то, али би увели 20/30 одсто мјера. Добио сам за одбијање сагласност Савјета. Одбацио сам то јер сам сит политике свршеног чина и не можете да разговарате тако са Србијом – рекао је Вучић.

Ситуацију је илустровао са куповином у продавници, када постоји договор да се, наводи, пет килограма поморанџи плати 1.000 динара, а договор се не поштује.

– Ви платите, продавац узме те паре и ти онда тражиш поморанџе, а он каже не, не, то су посебне поморанџе, мора још. Ви кажете да је договор био пет килограма за 1.000 динара и, наравно, избије свађа и дође полицајац, а то су земље Квинте, и кажу смирити се, ви сте исти, ти додај још 300 динара и онда је то компромисно рјешење. На такве барабске трикове Приштине више нико неће пристајати – навео је Вучић. 

Према његовим ријечима, једино рјешење за ову ситуацију је повлачење свих трупа са сјевера КиМ.

– Повратак на пређашње стање и онда да идемо у Брисел и разговарамо о свему – навео је Вучић додајући да је Србија увијек спремна за разговор.

Такође, каже да Савјет за националну безбједност тражи хитан одговор ЕУ постоји ли Бриселски споразум у правном промету или не, када ће бити формирана ЗСО.

– Тражићемо одговор. Ћутање ће бити јасан знак да споразум не постоји и да не желе формирање ЗСО и онда сви знамо да не постоји. Срж споразума је ЗСО – истиче Вучић.

Рекао је и да је Савјет, у складу са својим послом, разматрао одбрамбене капацитета Републике Србије, стање у Војсци Србије, МУП-у.

– Разговарали смо и о десетинама техничких ствари које можемо да унаприједимо. Задовољан сам стањем како борбене готовости тако и моралом, мотивисаношћу људи да увијек унапређују наше капацитете тако и свим оним што нас тек чека, то је значајније опремање и наоружавање наше војске и полиције које ће се видјети у том периоду – навео је Вучић.

Filter 2019