Sat. Oct 16, 2021
ћирилица /латиница

Водоинсталатере и браваре готово немогуће пронаћи

Извор: Глас Српске

Доброг мајстора, водоинсталатера, бравара или вариоца у Републици Српској готово да је немогуће пронаћи, иако дневнице достижу 100 марака, дупло више него прије пар година.

Да је за квалификованим мајсторима велика потражња свједоче и огласи Завода за запошљавање РС, у којима је уз оне за запошљавање наставног кадра највећа потрага предузећа за аутомеханичарима, заваривачима и браварима.

Иста ситуација је и на порталима за запошљавање у БиХ, гдје је објављено на стотине огласа за посао бравара, вариоца, столара и друге занатлије.

У Занатско-предузетничкој комори РС потврђују да мајстора нема ни за лијека, а да је све више оних којима су њихове услуге неопходне па грађани на поправку веш-машине или бојлера чекају и до мјесец дана.

– И ово мало квалитетних мајстора што имамо покушавамо сачувати да не оду у иностранство. И дневнице су сада много боље него што су биле, најнижа је око 70 марака, мада углавном без 100 КМ мајстор и не излази на терен. Нису дневнице на нивоу оних у иностранству, гдје су наши мајстори и те како цијењени и плаћени, али је много боље него што је било – истакао је директор Занатско-предузетничке коморе РС Јовица Братић, подсјетивши да су квалитетни мајстори годинама уназад паковали кофере и одлазили у иностранство због бољих услова за рад и вишеструко већих примања.

Нагласио је и да је интересовање младих да се школују за занате веома слабо те да упркос томе што школе имају могућност да уписују одређена занимања, заинтересованих готово да нема.

– Примјера ради, лани смо једва уписали 12 ученика за месаре у Бањалуци, а исто је и са другим занатима. Једноставно и даље преовладава мишљење да сви треба да носе одијела и кравате и да је срамота бити занатлија, а то је погрешан став – поручио је Братић.

Упозорава да је настао вакуум на тржишту, нема мајстора, а доста је незапослених који немају одговарајуће квалификације.

– Водоинсталатери, бравари и вариоци су мисаоне именице, не само код нас већ и шире. Зидара готово да нема, а иако их има, чекате их данима – истакао је Братић.

Упозорио је да на тржишту има доста приучених мајстора, послије којих почесто грађани имају већу штету него корист, а осим тога представљају нелојалну конкуренцију квалитетним мајсторима.

“Увоз” радника

Грађевински сектор већ увелико се суочава са недостатком радника и принуђен је да “увози” раднике. Само у првом полугодишту ове године издато је 110 радних дозвола страним држављанима у грађевинском сектору. Осим радника из Србије, на домаћим скелама раде и грађевинци из Кувајта, Сирије, Италије, Катара и Јордана.

Filter 2019