Sun. Sep 19, 2021
ћирилица /latinica

Vlada Srpske utvrdila Prijedlog zakona o zaštiti jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma

Izvor: Glas Srpske

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas u Banjaluci po hitnom postupku Prijedlog zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma kojim se uređuju sistem zaštite, očuvanja i način korišćenja jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma u Republici Srpskoj kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa, odnosno kulturnog dobra od izuzetnog značaja.

Zakonskim odredbama uređen je sistem zaštite i očuvanja jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, kao i obaveza da se prilikom korišćenja u pravnom prometu koristi standardizovan oblik jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Republike Srpske.

Definisan je način društvene brige o zaštiti i očuvanju jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, te utvrđen Savjet za standardizaciju jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, kao i upravni i inspekcijski nadzor.

Donošenje ovog zakona osigurava zaštitu i očuvanje jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa i osigurava prenošenje budućim generacijama u izvornom obliku, a takođe osigurava širenje saznanja o vrijednostima i značaju jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma.

Takođe podstiče se pravilno izražavanje, poznavanje i pravilna upotreba jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma.

Filter 2019