Mon. Sep 20, 2021
ћирилица /латиница

Влада Српске утврдила Приједлог закона о заштити језика српског народа и ћириличког писма

Извор: Глас Српске

Влада Републике Српске утврдила је данас у Бањалуци по хитном поступку Приједлог закона о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличког писма којим се уређују систем заштите, очувања и начин коришћења језика српског народа и ћириличког писма у Републици Српској као нематеријалног културног насљеђа, односно културног добра од изузетног значаја.

Законским одредбама уређен је систем заштите и очувања језика српског народа и ћириличког писма, као и обавеза да се приликом коришћења у правном промету користи стандардизован облик језика српског народа и ћириличког писма, саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе Републике Српске.

Дефинисан је начин друштвене бриге о заштити и очувању језика српског народа и ћириличког писма, те утврђен Савјет за стандардизацију језика српског народа и ћириличког писма, као и управни и инспекцијски надзор.

Доношење овог закона осигурава заштиту и очување језика српског народа и ћириличког писма као нематеријалног културног насљеђа и осигурава преношење будућим генерацијама у изворном облику, а такође осигурава ширење сазнања о вриједностима и значају језика српског народа и ћириличког писма.

Такође подстиче се правилно изражавање, познавање и правилна употреба језика српског народа и ћириличког писма.

Filter 2019