Sat. Jan 22, 2022
ћирилица /латиница

Сутра промоција књиге ”Грумен подно Проклетија”

Извор: ФИЛТЕР

Матична библиотека Источно Сарајево организује промоцију романа „Грумен подно Проклетија“ аутора Борислава Косановића. Промоција ће се одржати у сриједу, 15. септембра у 19.00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево. О књизи ће говорити књижевник Горан Врачар и аутор Борислав Косановић.

Роман „Грумен подно Проклетија“ инспирисан је стварним догађајем. Случај Ђорђа Мартиновића, Србина са Косова који је 1985. године нападнут од стране албанских иредентиста док је радио на својој њиви. Случај који је постао симбол читавог српског страдања на Косову. Злочин који је тадашња комунистичка власт Југославије покушала свим силама да заташка, зарад лажне слике братсва и јединства. Догађај који је био увертира у ескалацију насиља која ће довести до свих оних добро нам знаних зала на Косову током деведесетих.

За потребе приче, Косановић је, наравно, неке ствари измијенио. Промијенио је име и главног јунака у Ђорђе Огњановић. Радњу је смјестио у фиктивно село Огњаново покрај Ђаковице. Нешто је измаштао, порадио на драматизацији, али костур, односно највећи дио тога што написано апсолутно је засновано на стварним догађајима.

Књижевник Саша Еди Ђорђевић је о Косановићевом роману написао да је пером, оштрим као жилет, насликао живот подно Проклетија, јасно показујући да су разлике међу људима, на око сличним, толике, да неки не би могли бити називани људским бићима.

Роман „Грумен подно Проклетија” објавила је издавачка кућа „Словенско слово” из Београда.

Filter 2019