Sat. Oct 16, 2021
ћирилица /латиница

Бошњацима и Хрватима споран Закон о заштити ћирилице

Извор: Независне новине

Kлуб Бошњака у Вијећу народа Републике Српске на данашњој сједници донио је Одлуку о покретању заштите виталног националног интереса на Закон о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличног писма.

Kлуб Бошњака, како је саопштено, “сматра да је тај закон супротан одредбама устава ентитета и државе, у којима је јасно дефинисано да су у БиХ једнакоправна оба писма, и ћирилица и латиница, као и језици бошњачког, српског и хрватског народа”.

У саопштењу се додаје да Kлуб Бошњака очекује да ће Уставни суд Републике Српске ставити ван снаге овај закон. Уколико се то не догоди, како додају, Kлуб Бошњака ће поднијети апелацију за оцјену установсти Уставном суду БиХ.

Подсјетимо, Народна скупштина Републике Српске усвојила је 15. септембра, на посебној сједници, Закон о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличког писма, по хитном поступку.

Kако је тада саопштено, овим законом уређују се систем заштите, очувања и начин коришћења језика српског народа и ћириличког писма у Републици Српској као нематеријалног културног насљеђа.

И Kлуб Хрвата у Вијећу народа Републике Српске данас је покренуо поступак заштите виталног националног интереса хрватског народа на Закон о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличног писма.

Ову одлуку подржало је пет делегата, док је један против, а један суздржан.

“Kлуб изасланика хрватског народа покреће поступак заштите виталног националног интереса јер сматра да тај закон није у складу са Уставом Републике Српске и БиХ, као и међународним правним нормама. Kлуб изасланика сматра да су овим законом језик хрватског народа, хрватска национална култура, као и наше писмо латиница, доведени у неравноправан и дискриминаторан положај у односу на језик српског народа, српску националну културу и писмо ћирилицу”, саопштено је из Kлуба Хрвата у Вијећу народа Републике Српске.

Filter 2019