Wed. Sep 22, 2021
ћирилица /латиница

Аћимовић: Делта сој најагресивнији од свих варијанти вируса до сада

Извор: РТРС

Поново се пуне ковид болнице у Српској, а на ковид одјељењима све је више младих. Бројка од 50 новообољелих у посљедња 24 часа четвртина је од броја тестираних. Пријављено је шест смртних случајева. Епидемиолошка ситуација била је и тема емисије Актуелно. Гости емисије упозорили су да је Република Српска у четвртом таласу епидемије вируса корона и да је делта сој најагресивнији од свих варијанти вируса до сада.

Број заражених расте. Расте и број хоспитализованих и преминулих. Врхунац четвртог таласа, процјењује епидемиолог Јела Аћимовић, може се очекивати тек у наредних два мјесеца.

– Делта сој је агресивнији, брже се шири, млађи оболијевају, брже се развијају симптоми – нагласила је Јела Аћимовић, епидемиолог Института за јавно здравство Републике Српске.

То што је делта сој изолован и у Републици Српској, за вирусолога Вишњу Мрђен није изненађење. Разлог – доминација овог соја вируса у већини земаља у свијету.

– Од првобитне варијанте, делта има чак осам мутација, осам је измјена, само једна доводи до већег броја трансмисија, односно преноса вируса. Остале се односе на имуни одговор и на антитијела – рекла је Вишња Мрђен, вирусолог Завода за клиничку микробиологију УКЦ Републике Српске.

По броју новообољелих, и у четвртом таласу, предњачи Бањалука. Због тога је Дом здравља, према ријечима помоћник директора Ведране Антонић Комљеновић, поново у процесу просторне и кадровске реорганизације.

– У првој седмици августа имали смо 150 прегледа у АРИ амбулантама. Сада имамо 150 до 200 пацијената у току дана – поручила је Ведрана Антонић Ковљеновић, помоћник директора за медицинске послове Дома здравља Бањалука.

У Дому здравља Требиње, нема реорганизације. Раде три АРИ амбуланте а у прошлој седмици, каже замјеник директора Дома здравља Радован Тодоровић, број заражених мањи је него седмицу раније.

– За сада добро покривамо потребе свих наших пацијената. У складу са препорукама штабова и са епидемиолошком ситуацијом, буде ли потребно ми ћемо се реорганизовати – нагласио је Радован Тодоровић, замјеник директора Дома здравља Требиње.

У Болници и Бијељину, према ријечима инфектолога Александре Радојичић, осам пацијената је на респиратору, а осамнаест их је на кисеоничкој подршци.

– Имамо пацијената који су дошли из иностранства, ако је делта сој, исцрпљени су, блиједи, кашљу и имају грипозне симптоме – поручила је Александра Радојичић, инфектолог Болнице “Свети врачеви” Бијељина.

И из емисије Актуелно, љекари позивају на опрез и обавезно поштовање епидемиолошких мјера. Апел на грађане и да се вакцинишу, јер је међу новообољелим мање вакцинисаних него невакцинисаних.

Filter 2019