Sat. Sep 18, 2021
ћирилица /латиница

Абазовић: Постојала велика безбједоносна пријетња за патријарха Порфирија

Извор: Танјуг

Истрага ће утврдити детаље и чињенице о безбједносним пријетњама током устоличења митрополита Јоаникија на Цетињу, рекао је данас потпредсједник црногорске владе Дритан Абазовић и додао да је постајала велика безбједносна пријетња за поглавара СПЦ-а, што је како је рекао, и патријарх потврдио својом изјавом.

Он је оцијенио да су безбједносне службе положиле велики испит, док са друге стране остаје, како каже, горак укус везан за читав догађај.

Абазовић је за Нову С рекао да није било случајева отказивања послушности у сектору безбједности, већ да је било случајева одређеног емотивног колебања код појединих људи.

Сектор безбједности функционисао је беспријекорно, тврди потпредсједник Владе Црне Горе.

– Не дозвољавам ником да ставља на терет људима нешто што им не припада. Свако ко је одбио било који задатак ће бити суспендован – рекао је Абазовић.

Истакао је да је патријарх СПЦ Порфирије штићена личност и обавеза полиције је да га држи што даље од опасности.

– Све бих питао ко би изашао пред јавност и грађане да се нешто десило патријарху СПЦ, ја вам кажем да не би изашао нико осим мене. Не дозвољам да се на било који начин баци сјенка на било којег службеника полиције који су упркос свему изашли са најбољим разултатима. Ми се не поносимо употребом сузаваца, али овдје недостаје дијалог и политичка култура – рекао је Абазовић.

Рекао је и да држава није ту да одређује у којој цркви неко може да изврши вјерски обред, већ да је њен задатак да заштити уставна права.

Говорећи о односима Црне Горе и Србије, Абазовић је рекао да је њихово опредјељење да са Србијом имају много веће повјерење, сарадњу и релаксираније односе него што су сада.

Filter 2019