Mon. Sep 20, 2021
ћирилица /латиница

Kалабухов: Шмит без легитимитета, ма колико довитљиво покушавали тврдити супротно

Извор: Срна

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Kалабухов изјавио је да се Русија залаже за поштовање норми међународног права и да одсуство сагласности Савјета безбједности УН на именовање Kристијана Шмита њега лишава неопходног легитимитета да буде високи представник у БиХ.

Одговарајући на питање да ли именовање Шмита представља покушај западних партнера у Савјету за спровођење мира да изолују утицај Руске Федерације на Балкану, Kалабухов је рекао да се чешће догађа обрнуто јер је утицај Русије јачи што више покушавају да је изолују.

“То је лако објаснити. Русија се залаже за поштовање норми међународног права, а не за измишљање митских правила, ослањајући се на она којим неки желе владати свијетом”, рекао је Kалабухов.

Он је изразио увјерење да управо одсуство сагласности Савјета безбједности УН на именовање Шмита њега лишава неопходног легитимитета, ма колико довитљиво покушавали тврдити супротно.

На питање да ли је БиХ међународни протекторат, Kалабухов је одговорио да је, нажалост, стварно стање такво да неке државе, скривајући се иза плашта “међународне заједнице”, покушавају остварити своје себичне интересе у БиХ.

“У исто вријеме они отворено манипулишу јавним мњењем, намјерно доводе до дестабилизације ситуације у земљи како би се играли на неријешеним међусобним забринутостима и страховима”, рекао је руски амбасадор у БиХ.

Покушавају да оживе ОХР

Kалабухов је истакао да, успут, супротно међународном праву и здравом разуму, покушавају да оживе ОХР, који је изгубио своју додатну вриједност, под изговором потребе за испуњавањем утопијских услова.

“Према нашем мишљењу, то је апсолутно неспојиво с лицемјерним изјавама наших међународних партнера о подршци суверенитету БиХ, док они чине све како би земља била што дуже лишена таквог суверенитета”, додао је амбасадор Русије у БиХ.

У контексту дестабилизације, Kалабухов је истакао наметање измјена Kривичног закона, којим се, између осталог, забрањује и кажњава негирање геноцида.

“То је већ имало такав утицај на државу да чак ни најпроницљивији аналитичари не виде начине како се то може ријешити и тврде да је настала најузаврелија криза у постдејтонском периоду”, навео је Kалабухов.

Потребно вријеме да се болна тема превлада

Према његовим ријечима, чињеница је да, колико год су били високи лични морални критерији којима се руководио бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко, сама тема је толико болна и буквално још крвари да се њено превладавање и постизање истинског помирења не може повезати с роком завршетка мандата.

“За то су потребне деценије, ако не и вијекови. У супротном, ради се о подстицању на мржњу, и то не само у БиХ, већ у читавом региону, што сви ми посматрамо”, навео је руски амбасадор у БиХ.

Kад је ријеч о међународном војном присуству у БиХ, Kалабухов је рекао да је Русија гарант Дејтона, те да својој улози присупа изузетно одговорно.

“За разлику од наших партнера, ми настојимо обезбиједити да међународна заједница, како то произлази из Мировног споразума, води мудру, добро промишљену и уравнотежену политику”, рекао је Kалабухов, одговарајући на тврдње појединих западних аналитичара да ће Руска Федерација у новембру онемогућити продужење мадата ЕУФОР-а у Савјету безбједности УН.

Према његовим ријечима, то се односи на све аспекте ситуације у БиХ, истичући да Руска Федерација анализира околности у контексту недавних догађаја.

“Наравно да ћемо се додатно огласити о одлукама које ће Русија донијети”, рекао је Kалабухов.

Говорећи о економској сарадњи, Kалабухов је указао да управо у развоју односа са БиХ у цјелини и са Републиком Српском посебно види свој главни задатак.

“Радимо на начинима да реализујемо многе занимљиве пројекте везане за политичке контакте, трговинску и економску сарадњу, развој културних и хуманитарних веза. Претпостављамо да ће побољшање пандемијске ситуације дати нови замах овим важним иницијативама”, сматра Kалабухов.

Filter 2019