Thu. Aug 11, 2022
ћирилица /латиница

Њемачкој годишње потребно 400.000 миграната

Извор: Срна

Њемачкој ће бити потребно око 400.000 квалификованих миграната годишње како би надокнадила недостатак радне снаге, саопштено је из њемачке Федералне агенције за запошљавање /БА/.

“Овдје се не ради о апсолутном азилу, већ циљаној миграцији ради попуњавања рупа на тржишту рада”, рекао је шеф БА Детлеф Шеле листу “Зидојче цајтунг”.

Он је рекао да ће недостатак квалификоване радне снаге владати свуда, од радника за клима уређаје и његоватељица до логистике и академика.

Он је одбацио могуће противљење и отпор према миграција као рјешење за питање радне снаге.

“Можете устати и рећи – ми не желимо мигранте, али то не функционише тако. Чињеница је да Њемачкој недостаје радна снага”, рекао је Шеле.

Због демографских кретања број потенцијалних радника одређене професионалне доби биће смањен за око 150.000 ове године, рекао је он, додајући да ће наредних неколико година ситуација бити много драматичнија по том питању.

“Њемачка би, такође, могла да ријеши проблем квалификовањем неквалификованих радника и људи који су због техничких промјена изгубили посао, пуштајући жене раднике на одређено или хонорарно да раде дуже, али изнад свега, довођењем миграната”, рекао је он.

Недобровољни радници на одређено су они који би радије радили пуно радно вријеме, али не могу да нађу такав посао.

Шеле је рекао да је недостатак радне снаге кључно питање којим мора да се позабави нова влада након савезних избора у Њемачкој у септембру.

Filter 2019